Kukákból sosem elég

2019.03.23. 11:30

Fehérvári körkép: ízlés dolga vagy kényelmi kérdés a köztéri szemetes?

Idén is közel száz új köztéri szemetes kerül az utcákra. A kérdés az, vajon mennyi az elég és hogy akiknek kell – például a dohányosoknak –, használják-e rendesen? Nem olcsó ugyanis sem a beszerzésük, sem a fenntartásuk…

S. Töttő Rita

A városban többféle szemetes is „üzemel”. Van, amelyiket a dohányosok szeretnek jobban, van, amelyiket az egyebet eldobók

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A köztéri szemetes az az „alkalmatosság”, amiből sosem lehet eleget kitenni. Hiába található ugyanis most is leg-alább 1300 darab a városban, az itt-ott elhagyott szemét mennyisége aligha csökken. Költői kérdés, vajon van-e egyáltalán összefüggés a kettő között, vagy az, aki egyszerűen csak elhajítja a szemetet, az akkor is ezt teszi, ha karnyújtásnyira van tőle egy kuka? Nemrégiben foglalkoztunk a hírlap hasábjain a panelekből kidobott cigarettacsikkekkel, amelyre több olvasói visszajelzés is érkezett – cigarettázó és nem dohányzó egyaránt megfogalmazta véleményét és tette fel a kérdést: vajon van megoldás? Rá lehet-e bírni a csikkeldobókat arra, hogy ne hajítsák el a földre az elszívott „csutkákat”? A panelból kidobott cigarettára jó ötlet lenne-e például a lépcsőházankénti közösségi terek kialakítása? A közterületeken megoldás lenne-e még több szemetes kihelyezése? Azon belül is az a fajta, amibe erőfeszítés – értsd: lehajolás, betuszkolást – nélkül lehet elhelyezni a csikket, szemetet? Ez mind olyan kérdés, amelyek olvasóinkban fogalmazódtak meg, és amelyre aligha létezik egyértelmű válasz. De kérdésfelvetésnek és vitaindítónak mindenképpen jó.

Egyre több a köztéri szemetes

Nem árt tudni, hogy Székesfehérváron is egyre több a köztéri szemetes. A Városgondnoksághoz tartozik a köztéri szemetesek ügye, ezért Bozai István városgondnokhoz fordultunk az ügyben. Aki persze leszögezte, hogy Székesfehérvár területén a szemetesek kihelyezése, valamint a már meglévők javítása, pótlása folyamatos feladat. Ennek a munkának az ellátásához az idei évben mintegy 2 millió forint áll rendelkezésre.

A városban többféle szemetes is „üzemel”. Van, amelyiket a dohányosok szeretnek jobban, van, amelyiket az egyebet eldobók
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A kihelyezett hulladékgyűjtőket öt autós járat, valamint belvárosi gyalogos takarítók, felosztott körzetek szerint ürítik. Tavaly 99 darab új hulladékgyűjtőt helyeztek ki Székesfehérváron, és idén is hasonló ütemű növekedésre lehet számítani – fogalmazott a városgondnok. Nyilván sokakban felmerült már a kérdés, vajon hogyan lehet újat kihelyeztetni, ha valahol nagyon elkelne egy. Erre, mint kiderült, több mód is létezik.

– Elsősorban új parkolók, közösségi terek kialakításakor helyezünk ki új szemeteseket, másrészt a Városgondnoksághoz lakossági igényként beérkező jelzések alapján, több szempont szerinti elbírálás mellett is történhet telepítés. Ilyen szempontok például, hogy egy valóban nagyobb gyalogos forgalmat bonyolító helyszínről legyen szó, ahol nincs a közelben más ilyen eszköz; illetve, hogy a közterületi takarítás tapasztalatai is alátámasztják-e azt, hogy az adott helyszínen sok a felszedni való elhagyott hulladék, elszórt cigarettacsikk – fogalmazott Bozai István, hozzátéve, hogy az új hulladékgyűjtők létesítésének még egy lehetséges módja, ha az érintett városrész területi képviselője, egyéni költségkerete terhére helyeztet ki lakossági jelzés és tapasztalat alapján indokolt gyűjtőeszközöket.

Ezeken a frontokon érdemes tehát elindulni, ha valaki szerint nagyon nagy szükség lenne bizonyos helyeken új kukákra.

Az elmúlt években jellemző tendencia, hogy parkok, közösségi terek, utcák felújítása, vagy éppen újak kialakítása során, már az adott közterület arculatának megfelelő típusú és mennyiségű hulladékgyűjtőt helyeznek ki. Főként belvárosi helyszíneken találhatóak egyedi típusok – jó példa erre a Fő utca, vagy a megújult Országzászló és Jávor Ottó terek. De a régebbiek közül megemlíthetjük a Pelikán udvar, vagy a Piac tér egyedi hulladékgyűjtőit is.

Különböző változatok

Az általános városi szemeteseknek mára kialakult rend szerint két-három féle változata van: a billenthető, csikkelnyomóval, az oszlopra szerelt, valamint a lábon álló, csikkgyűjtő-tálcás változat. A csikktálcás kivitelt közösségi tereken, parkokban, padok környéki helyszíneken alkalmazzák inkább, illetve olyan köztereken, ahol jellemzően rengeteg csikket kell kézileg feltakarítani, hiszen ezen eszközök jelenléte megkönnyítheti a közterület takarítási feladatok ellátását is. Persze mindegyik típus ellátja a feladatát, az, hogy ki melyiket szereti jobban, talán már ízlés és hozzáállás kérdése...

De tény, hogy egyik sem olcsó: ezeknek az ára 35 és 50 ezer forint között mozog darabonként, ami tartalmazza a kihelyezés munkálatainak költségét is. – Természetesen a fenntartásuk további költségekkel is jár, beleértve a javításokat, az ürítéseket és az ehhez használt műanyag zsákok költségét is – tette hozzá Bozai István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában