Embertelen bosszút álltak a Vörös Hadsereg katonái

2019.03.25. 07:30

Főhajtás a Rác utcai mártírok emléke előtt

Éppen tíz éve avatták föl a Rác utcában azoknak a mártíroknak az emlékművét, akikkel a Vörös Hadsereg katonáinak fegyverei végeztek.

B. Kiss László

A székesfehérvári Rác utca régi házai között, az ortodox templom kerítésének falán tíz esztendeje avatták föl azt az emlékművet, amely az itt kivégzett civileknek állít mementót.

A történet úgy szól, hogy 1945. március 22-én, amikor a szovjet-ukrán front egyik előőrse elérte a várost, három szovjet katona bejárta a rácok, azaz szerbek lakta városrészt ellenség után kutatva. Az egyik házban előbb bort követeltek, majd rátámadtak a házban tartózkodó fiatal nőre, akit azonban családjának férfi tagjai megvédtek.

A szovjet katonák bort követeltek, majd egy nővel erőszakoskodtak

Két szovjet katona halálos sebet kapott, a harmadik elmenekült és társaival tért vissza az esti órákban. Összeterelték az utcában föllelt férfiakat, majd tucatnyi személyt lemészároltak.

A mártírokról ebben az évben is megemlékeztek. A templom papja, Pavle Kaplan vezette a szombati szertartást, amelyet gyászmise követett.

 

Az eseményen jelen volt a székesfehérvári önkormányzat közgyűlésének két tagja, Horváth Miklósné és Viza Attila is. Utóbbi beszédében köszönetet mondott a szerb nemzetiségi önkormányzatnak a megemlékezés megszervezéséért.

A megemlékezés a kegyelet virágainak elhelyezésével zárult. A Kocsis Balázs készítette emlékműnél a szerb nemzetiségi önkormányzat, az ortodox egyházközség, a hadisírgondozók egyesülete és a lengyel nemzetiségi önkormányzat koszorúját helyezték el.

A megemlékezés a Rác utcai templomban, gyászmisével zárult, amelyet Pavle Kaplan esperes celebrált
Fotó: Koppán Viktor / Fejér Megyei Hírlap

Ezután az áldozatok leszármazottai járultak a kerítésbe épített, hasított mészkőtömbhöz, melyen az áldozatok neve olvasható, illetve a mellette látható, bronzból készült „árny­alakhoz”, amely láttán megborzong az ember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában