Angolszász mintára születik újjá az épület

2019.02.05. 14:00

Tudásbázis lesz a huszárbázisból – Új épület várja ősztől a hallgatókat a Corvinuson

Szeptembertől új épület várja a hallgatókat, oktatói terekkel, informatikai laborral és könyvtárral, miközben újjászületik a campus parkja is. A részletekről minap a helyszínen tájékoztatta az érdeklődőket Horváth Béla, a Corvinus székesfehérvári campusának igazgatója.

Tihanyi Tamás

Az ingatlant, amelynek nyárra elkészül a felújítása, egykor a megszálló szovjet csapatok is használták Grafika: Corvinus

A Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusának B épülete az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program „Felsőoktatási infrastruktúra fejlesztése” felhívásának keretében elnyert 1,4 milliárd forint vissza nem térítendő forrás segítségével, saját forrásokkal kiegészülve, az Európai Regionális és Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A projekt 2017 júliusában indult, 2018 januárjában kezdődtek meg a kivitelezési munkák, amelyek előreláthatóan idén nyáron fejeződnek be.

Készül három előadó- és öt oktatóterem, számítástechnikai és konzultációs szobákat is kialakítanak az épületben, amelyben konferenciaterem és könyvtár is várja majd a hallgatókat.

Horváth Béla campusigazgató beszélt a fejlesztésről
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Az egyik tiszti épület volt a jelenlegi felújítás alatt álló campus

Az épület felettébb patinás, és csak úgy árad belőle a történelem. A mai egyetemi területen 1892 szeptemberében fejezték be az egykori lovassági laktanyát, amely az ezredparancsnokság és egy lovas osztály befogadására volt alkalmas. A legendás limanovai hősök, a 10. huszárezred katonái is ott találtak otthonra. A Lövölde utca északi sarkán, az egykori közkórház területén 1900-ban kezdték el a huszárpótkeret laktanyájának az építését. Az épületegyüttes egyik tiszti épülete volt a jelenlegi felújítás alatt álló campus.

Az ingatlant a második világháború után a megszálló szovjet csapatok használták, a rendszerváltás után aztán jellemző módon az épületek az enyészeté lettek, és jó részüket lebontották. Aztán a döntéshozók megértették az idők szavát, és az egykori laktanya megmaradt épületeinek hasznosításával a város oktatási centrum létrehozását tűzte ki célul.

Az ingatlant, amelynek nyárra elkészül a felújítása, egykor a megszálló szovjet csapatok is használták Grafika: Corvinus

A jelenkori elképzelés a Budai úton az, hogy a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusát a 21. század követelményeinek megfelelően fejlesztik és alakítják korszerű tudásközponttá. A projekt során olyan képzési környezetet és helyszínt alakítanak ki, amely elősegíti az eredményes oktatást és támogatja az oktatók és a kutatók hatékony munkavégzését. Kiemelt feladat az úgynevezett „Blended learning” (vegyes, illetve kombinált oktatás) bevezetése a campuson, amely a digitális média lehetőségeit ötvözi majd a hagyományos tantermi oktatási módszerekkel. És hogy az összkép teljes legyen, a beruházással párhuzamosan a város felújítja a környék zöldterületeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában