A stroke utáni beszédfogyatékosokkal foglalkoznak

2019.02.21. 15:30

Segítség afáziásoknak – Klub működik a stroke-ot kapott betegekért

A Fejér Megyei Afázia Klub működését mutatták be szerdán délután a fehérvári kórház szakemberei, akik ezzel is szerették volna felhívni az érintett betegek figyelmét a rehabilitációs lehetőségre.

Borsányi Bea

Gárdonyiné Kocsi Ilona az Afázia Klub működéséről beszélt

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

A klub évek óta működik, a foglalkozásokat részben a csákvári kórházban, részben Gárdonyban, a Tóparti Fogyatékos Személyek Nappali és Átmeneti Ellátó Központjában tartják havonta egyszer. Ahogy azt Gárdonyiné Kocsi Ilona projektmenedzser, mester logopédus elmondta, a klub célja, hogy támogassa és segítse a rehabilitációjukban azokat a 18 év feletti, stroke-on átesett megyei betegeket, akik beszédfogyatékosok, személyes kommunikációjukban gátoltak. A klubban, ahol logopédus, pszichológus, gyógytornász és szakorvosok is részt vesznek a 3 órás alkalmakon, sokoldalú, komplex segítséget kaphatnak nem csak a betegek, de a családtagjaik is. A Fogyatékos Személyek Esélyegyenlőségéért Alapítvány támogatásával működő Afázia Klub nyitott, de csak orvosi diagnózis birtokában lehet taggá válni. Jelentkezni a 06(20)973- 5733-as telefonszámon lehetséges.

Gárdonyiné Kocsi Ilona az Afázia Klub működéséről beszélt
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Kerényi Levente, a neurológiai osztály vezető főorvosa a stroke és az afázia kapcsán beszélt a megelőzés fontosságáról, illetve a lehetséges terápiákról. Elhangzott: Magyarországon évente mintegy 20–40 ezer ember kap stroke-ot, vagyis agyinfarktust, vagy agyvérzést. Az ezt követő egy hónapban a betegek 12–18 százaléka hal meg. És ami a leginkább sokkoló adat: a stroke-on átesett betegek egynegyede 65 év alatti. A főorvos szerint kifejezetten fontos odafigyelni a kockázati tényezőkre, mert ez a megelőzés legjobb formája. Ne hanyagolják tehát el a magas vérnyomást, illetve koleszterinszintet, a cukorbetegséget, az érszűkületet és a szívritmuszavart. Ha a beteg idejében kórházba kerül, a ma rendelkezésre álló terápiák mellett jó esélye van akár a teljes gyógyulásra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában