Ottalvós, kézműves és rác farsangi forgatag mindenki örömére

2019.02.18. 11:30

Maszk mögé bújt a szombat Fejér megyében

Maskarás programkavalkád megyeszerte, kicsiknek és persze nagyoknak, sok zajjal és vidámsággal. Ezekből válogattunk.

Bokros Judit, Borsányi Bea, Szanyi-Nagy Judit

A ravasz kis Gergőből róka lett!

Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

Jelenet a Gödör kocsmából

A rác farsangot ezúttal is Ercsi Város Horvát Nemzetiségi Önkormányzata szervezte, batyubál jelleggel. Az ercsi rácok római katolikus bunyevácok, s ünnepeiket is ilyen szokások szerint tartják. A farsang (Poklade) annak idején maszkabállal ért véget. Ez három napig is eltartott: vasárnap kezdődött és húshagyó kedden ért véget. Az ercsiek pedig három csoportban – gyerekek, fiatal fiúk és lányok, illetve a házasok – ünnepeltek. A legnagyobb mulatság húshagyó kedden volt, majd következett a böjti időszak, amikor mindenki elcsöndesedett. A régi hagyományból mára a farsangi bál maradt. A művelődési házba most is sok jelmezes gyermek és felnőtt érkezett.

Az ercsi rácok római katolikus bunyevácok, s ünnepeiket is ilyen szokások szerint tartják. A régi hagyományból mára a farsangi bál maradt, amit az Eötvös József Művelődési Házban rendeztek meg. A bál előtt a Jorgováni Rác Kórus humoros jelenetét láthattuk, ami a Gödör kocsmában játszódott.
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Miután mindenki helyet foglalt az asztaloknál, először a Jorgováni Rác Kórus adott elő egy paródiát, amely a Gödör kocsmában játszódott. A helyszín egyébként valós, tényleg létezett ilyen hely annak idején a településen. A humoros, iddogálást, táncolást középpontba helyező jelenet után a gyerekek felvonulása következett. Itt aztán az unikornistól kezdve a tündérig mindenféle maskarát láthattunk. Az este során volt még fánkkóstolás a lányok, asszonyok által sütött finomságokból. Aki akart, vehetett tombolát, s a szerencsések a résztvevők által leadott tombolatárgyakból részesülhettek. A késő éjszakába nyúló mulatságon a tököli Ledina zenekar muzsikált és tartott táncházat.

Kézműves foglalkozással kezdődött a reneszánsz buli
Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

Reneszánsz forgatag

Mátyás király apródjait, vagyis inkább apróságait várták a Gárdonyi Géza Művelődési Házba szombat este. Az apróságok talán azért túlzás, hiszen főként alsó tagozatos diákok érkeztek, akik azonban nagy izgalommal néztek az éjszaka elébe. A Gárdonyiban már nem újdonság, hogy a Kultúrházak Éjjel-Nappal keretében minden évben „ottalvós” programmal várják a Mesepontba a gyerekeket. Az érdeklődés az idén is nagy volt, így csak a leggyorsabb 21 jelentkező vehetett részt a szombati reneszánsz éjszakán. Az éjfél utánig tartó program kézműves foglalkozással kezdődött, ahol az ifjak olyan kellékeket készíthettek maguknak, amelyet aztán egész éjjel viselni is lehetett, sőt olyan tárgy is volt, ami az estén végighúzódó csapatversenyben is fontos szerepet kapott. Készült karkötő, hajfonat, címer, címeres pajzs és sisakrostély is. Később aztán reneszánsz táncházat tartottak, ahol az alaplépéseket lehetett elsajátítani, és persze a művelődési ház munkatársai – akik erre az éjszakára a gyermekek pótszülei is voltak egyben – vetítettek és meséltek is, így a gyerekek, akik még nem tanultak az iskolában a reneszánszról, kicsit megismerhették ezt a korszakot. Az új ismeretek persze kellettek a kvízhez is, ami szintén a csapatverseny részét képezte. A program azért is népszerű a gyerekek körében, mert ilyenkor a takarodó után matracokon, hálózsákokban térnek nyugovóra a résztvevők a művelődési ház egyik termében.

Új alakot öltöttek

A húsvéti és a karácsonyi kézműves alkalom már bevált esemény Cecén, a farsangi szorgoskodásra most először várták az arra fogékony gyermekeket, családokat. „Többen szoktak lenni” – konstatálta Vajai-Kovács Viktória szervező, akitől csakhamar megtudtuk, az influenza igencsak megtizedelte a fiatalokat, ennek köszönhető a szokásosnál kisebb létszám. Azért okuk így sem lehetett panaszra: amikor az álarctervezők egyike hazaindult, egy újabb kézműveskedni vágyó toppant be a művelődési ház ajtaján. Az esemény a Sárbogárdi Család- és KarrierPONT szervezésében jött létre, s ez fontos információ, hiszen az alapanyagokat is ők biztosították.

A ravasz kis Gergőből róka lett!
Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

A karrierpont képviseletében Szabóné Kovács Tímea szakmai munkatárs a szivárvány minden színében tündöklő-csillogó lapokat, ragasztót, zsiráf- és párducmintás ollókat, valamint sablonok garmadáját hozta a helyszínre. A gyermekek jórészt ezekből válogattak, és az sem volt ritka, hogy egyikük-másikuk több – akár három-négy – maskarát is készített. Taroltak a színes, köves és tollas álarcok, de népszerűek voltak az állati alakok is. Ha valaki megunta a vágást, ragasztást és a tervezést, ceruzát ragadhatott és színezéssel köthette le felszabadult energiáit. – Még a homlokod is csillámporos! – nevettek fel a szülők, amikor csemetéjük arcára néztek egy-egy álarcpróbát követően. „Persze ez a farsangi időszakban természetes” – állapították meg, miután hosszú perceken át csodálták, milyen szépen mutat a gyermeken a (nem mellesleg főként általuk készített) maszk. A maskara már-már mint korona került a fiatalokra – emelkedett volt a pillanat, a szemekben pedig hatalmas öröm csillogott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában