Százhúszezer magyar lélek

2019.02.22. 17:30

Húsz kilométernyi meneteléssel tisztelegtek a doni hősök emléke előtt

Utolsó állomáshelyére érkezett az országos emlékmenet, mellyel a Don-kanyarban harcolt, elesett, eltűnt vagy hadifogságba esett honvédek előtt tiszteleg az utókor.

Palocsai Jenő

Tizenkilencedik alkalommal szervezte meg a Magyar Tartalékosok Szövetsége a Doni hősök emléktúrát. A Fejér megyei megemlékezés keretében jelenleg szolgáló, nyugállományú katonák, hagyományőrző csoportok és középiskolás diákok rótták le tiszteletüket a hősök előtt. Előszór Fehérvár utcakövei verték vissza a dobpergést és a csattanó bakancsok zaját, majd Zámolyon és Sárkeresztesen is koszorúzott a század, húsz kilométert menetelve

Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

Tizenkilencedik alkalommal szervezte meg a Magyar Tartalékosok Szövetsége (Matasz) a Doni hősök emléktúrát. A kezdeményezéshez évről évre egyre többen csatlakoztak, így mára az ország 70 településén több ezren gyalogolnak közösen az 1943. január 12-i urivi áttörés emlékére. Az országos emlékmenet első állomása Veszprém megyében volt január elején, és csütörtökön Fejér megyében zárult a programsorozat.

Csütörtök reggel a Hősök terén gyülekezett a Fejér menetszázad. Az alakuló ünnepségen Mészáros Attila alpolgármester adta át a csapatzászlót a város nevében. Ezt követően a lobogót Spányi Antal megyés püspök megszentelte és Oláh Emil ezredes, tábori lelkész megáldotta.

Sárkeresztesen még eredeti lövészárkokkal találkozhatnak a mai fiatalok
Fotó: Rideg Ferenc

Nagy Lajos, a Matasz Fejér Megyei Szervezetének elnöke köszöntötte a megjelenteket, de beszédet mondott vitéz Somogyváry Gyula is.

A harcban elesett katonák emléke előtt tisztelegve koszorút helyezett el az emlékműnél Mészáros Attila alpolgármester, Wilmek Tibor, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke és Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal vezetője. A rendőrség részéről Varga Péter dandártábornok, megyei főkapitány és Kovács Zsolt ezredes, városi rendőrkapitány helyezte el a megemlékezés koszorúját.

A Fejér megyei megemlékezés keretében jelenleg szolgáló, nyugállományú katonák, hagyományőrző csoportok és középiskolás diákok rótták le tiszteletüket a hősök előtt.
Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

Az ünnepi pillanatokat követően elindult a menetoszlop, melyet középiskolások, jelenleg szolgáló és tartalékos katonák, honvédhagyomány-őrzők alkottak. Dobszó mellett vonultak végig a Fő utcán a Zichy ligetig, ahol gyertyát gyújtottak a 17. honvéd gyalogezred emlékművénél.

A laktanyákig haladtak így, majd Zámolyra mentek, ahol 1945 januárjában Magyarország legnagyobb páncéloscsatáinak egyikére került sor. Közel 400 harckocsit lőttek ki, és több mint ezer katona vesztette életét. A falu közössége a településen lévő magtárban állított emléket az elesetteknek. Erről tartott beszámolót Weimper Zoltán, aki második világháborús lövészárkokban elhantolt katonákra bukkant kutatásai során.

Három szakaszra szakadt a század, hogy rotációban ismerkedhessenek meg a múlttal. A menetoszlop egyik része a rendhagyó történelemórán vett részt, a másik tangóharmonikás vezetésével menetdalokat tanult, míg a harmadik megismerhette a magtár épületében helyet kapott helytörténeti tárlatot.

Ezután a „Fejér menetszázad” Borbálapusztát célozta meg, és gyalogosan jutottak el Sárkeresztesre, ahol Gyovai László ezredes tartott hadtörténeti előadást. A Doni hősök emléktúra résztvevői megközelítőleg 20 kilométer gyaloglás után, késő délután érkeztek vissza Székesfehérvárra. A Hosszú temetőben megemlékezéssel, majd a résztvevőknek szóló emléklapok átadásával zárult a nap.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában