Az ízes, természetes magyar beszédért

2019.02.14. 18:00

Az István Király Általános Iskolában versengenek a megyei iskolák legszebben beszélői

„A stílus: maga az ember? Akkor az anyanyelv: maga a nép.” Vélekedett Illyés Gyula.

Szanyi-Nagy Judit

Négy csoportban versenyeztek a gyerekek, akiket háromtagú zsűri hallgatott, értékelt

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Idestova tizenöt éve már, hogy a fehérvári István Király Általános Iskola otthont ad a megyei iskolák legszebben beszélő (felolvasó) tanulóinak arra, hogy tudásukat mások előtt is megmutassák. A verseny a Kazinczy Ferenc nevét viselő Szép Magyar Beszéd; s célja, hogy az ifjúság anyanyelvi nevelését, beszédkultúrájának javítását szolgálja. A megnyitón már látszott a versenyzőkön az izgalom: remegő kezük bőszen gyűrögette az A4-es lapot, szemük olykor-olykor a szövegre tévedt, s ekkor szájukról is leolvashatóvá vált egy-két szó- vagy mondatfoszlány.

A szépen beszélt anyanyelv előnyünkre válik

„Téged szolgál a szó, és minden gondolat!” – villant be egyszer csak Aranyosi Ervin egy sora a versenyzők fejében, Papacsek Márk nyolcadik osztályos tanuló tolmácsolásában. A felocsúdást a vonulás követte. A fiatalok ugyanis előzőleg piros és kék számok közül húzhattak, ennek fényében kerültek egyik vagy másik csoportba. Összesen négy csoport alakult meg így: kettő az 5-6., a másik kettő pedig a 7-8. osztályosokat foglalta magában. A versenyzőkre mindenütt háromtagú – médiaszakemberekből, művészekből és magyartanárokból álló – zsűri figyelt.

 

A diákok egy szabadon választott, előzőleg begyakorolt szöveggel kezdtek. Volt itt Wass Albert-, Rideg Sándor- és Bodor Pál-szövegrészlet is, ám egyik sem tartalmazott párbeszédet vagy kevéssé ismert idegen szavakat. Ez ugyanis előírása a versenynek. Aztán a forró tea és a pogácsahalom társaságában eltöltött szünetet a második forduló követte, ekkor már egy ismeretlen, a Kazinczy-díj Alapítvány által kiadott szöveggel. Az 5-6. osztályosok Wass Albert Lehel kürtje című szövegét, a 7-8. osztályosok pedig Dóra Zoltán Nyelvromlás vagy stílusváltozás? című írásának egy részletét kapták meg.

– Hiszünk benne, hogy a szépen beszélt anyanyelv előnyünkre válik – fogalmazott Váradi Eszter Sára színész, a „piros” 5-6. osztályosok zsűrielnöke. A náluk versenyző 7-8. osztályosokkal kapcsolatban Ferenczy Noémi és Keszte Jánosné fehérvári és kincsesbányai magyartanárok, valamint Török Péter újságíró elmondta: már az első fordulóban több kedvencük is akadt, s örültek, hogy egyre többen elrugaszkodtak a magyar nyelvről szóló szövegektől – így vált igazán színessé a választott szöveghalmaz.

Négy csoportban versenyeztek a gyerekek, akiket háromtagú zsűri hallgatott, értékelt
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az iskolások úgy is profin „szövegeltek”, hogy közben kamerával néztek szembe, sorstársaik és a zsűritagok árgus szemmel figyelték őket, s a fényképezőgépek kattogtak. Így lett első az 5-6. osztályosok között Lődi Elizabet (móri Radnóti) és Rozs Izabella (Tóvárosi), második Győri Boglárka (martonvásári Beethoven) és Hegedüs Kristóf (móri Radnóti), valamint harmadik Braun Hanga (Tóvárosi) és Flatsker Panna (móri Dr. Zimmermann Ágoston). A 7-8. évfolyamosok versenyében harmadik lett Berger Hanna (Teleki) és Pencs Olivér (Tóparti), másodikként Galamb Zoltán (Tóvárosi) és Kazsimérszky Nóra (martonvásári Beethoven) végzett. Az első helyet Füzes Péter (Vasvári) és Molnár Sára (Vasvári) szerezte meg, akik így a balatonboglári országos döntőn képviselik a megyét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában