osztatlan közös tulajdon

2019.01.18. 07:20

Kifizették, mégse lett Iszkaszentgyörgyé a grófi magtár

Kifizette a vételárat a grófi magtárért a település önkormányzata, de mégse került a nevére az ingatlan.

B. Kiss László

Gáll Attila a magtár előtt, melyet jól hasznosíthatna a falu

Fotó: B. Kiss László / Fejér Megyei Hírlap

Az 1882-es kataszteri tárképen már szerepel az a többszintes, kőből rakott, masszív épület, amelynek oldalán az egykori tulajdonos címere látható. A mintegy 450 négyzetméter alapterületű, impozáns létesítmény a rendszerváltás után ismét magánkézbe került. Egy helyi, mezőgazdasági vállalkozó szerezte meg a kárpótlás során. Ő ajánlotta fel aztán a meglehetősen méltatlan állapotban levő épületet megvételre az önkormányzatnak – mondta el lapunknak Gáll Attila polgármester. Az adásvételi szerződést 2017 decemberében kötötték meg.

Gáll Attila a magtár előtt, melyet jól hasznosíthatna a falu
Fotó: B. Kiss László / Fejér Megyei Hírlap

A volt grófi magtár azonban olyan, tekintélyes méretű telken fekszik, amely osztatlan közös tulajdon. A két tulajdonos között létrejött megállapodás alapján használta ki-ki a saját felét – magyarázta a település elöljárója. A tulajdonostársat elővételi jog illeti meg, ezért a megkötött adásvételi szerződést tértivevényes levélben elküldték neki, hogy – ha akarja – a szerződésben szereplő áron megvehesse az ingatlant. Gáll Attila szerint a tulajdonostárs azonban nem vette föl a levelet, s amikor lejárt az úgynevezett vélelmezési időszak, az önkormányzat kifizette a magtárért a vételárat, azaz 30 millió forintot.

A tulajdoni lapra azonban mindmáig nem jegyezték be az önkormányzatot, mert a tulajdonostárs bíróságon támadta meg a szerződést.

Lapunk megkereste a tulajdonostársat is: kétszer is kértük, kommentálja a történteket. Ő azonban ezidáig nem élt a lehetőséggel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában