sárbogárd és környéke 2018

2019.01.03. 07:30

Díszpolgári cím, Mezőföld Kincse, néphagyomány és fenntartható társadalom

A térség településeinek 2018-as eseményeiből, történéseiből egy-egy mozzanatot emeltünk ki összeállításunkban.

V. Varga József

Sáregresi anziksz – a helybéliek és az elszármazottak közös ünnepe

Fotó: Archív

Alap

A húszéves Mezőföld Népi Együttes jubileumi gálaműsorán az elmúlt két évtized legjobb pillanatait, előadásait idézte fel. A képviselő-testület Alap Községért díjat adományozott az együttes vezetőjének, Köőné Lendvai Máriának.

Alsószentiván

A Fatimai Szűzanya első magyarországi búcsújáró helyén májustól októberig minden hónap 13-án tartanak zarándoknapot. A díszpolgári címet adományoztak Spányi Antal megyés püspöknek.

Cece

Dinnyét árul utánfutóról a szezonban a cecei polgármester! – vettük bulvárosra a figurát. Fazekas Gábor negyedszázada dinnyézik!

Hantos

A jurtaépítésben úttörők a hantosiak, a díszes kazah jurtát 1989-ben kapták ajándékba, és abban az évben rendezték első falunapjukat. Azóta következetesen jurtanapoknak nevezik augusztusi rendezvényüket.

Igar

Az igar-dádpusztai O.Z.O.R.A. fesztivál lenyűgöző. És végre fény derült a rejtélyre: Organic Zones Of Radiant Atmosphere, azaz A sugárzó légkör szerves zónái. Az alapító Zimányi Dániel, a távolba látó vizionárius tavasszal itt hagyta e földi létet, de életművét fia, Árpád és családja viszi tovább.

Kishantos

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége a Néphagyomány a fenntartható társadalom szolgálatában című konferenciát és szakmai találkozót az ősszel Kishantoson, a Fiáth-Nagy-kúriában rendezte meg.

Sáregresi anziksz – a helybéliek és az elszármazottak közös ünnepe
Fotó: Archív

Mezőszilas

Németh Lászlót minden év áprilisában emléknapon idézi meg a mezőszilasi önkormányzat, az iskola és a baráti kör. Az emléknapon műsort adott a Kossuth-díjas Muzsikás együttes, Tasi Dánielt, az iskola igazgatóhelyettesét községi Németh László-díjjal tüntették ki.

Nagylók

Sikerrel mutatkozott be az ősszel a Soponyai Ökocentrumban megrendezett Megyekorzón a nagylókiak Mezőföld Kincse nevű fűszerpaprikája. A falu „fűszerpaprikakincse” olyan kézműves, helyi termék, amelyet a termőföldtől az asztalig ellenőrzött kontrollrendszeren visz végig a szociális szövetkezet.

Sáregres

A randevút az elszármazottak és a településen élők közös ünnepének szánták. Az egykori földiket, a közelebb és távolabb élőket a Sáregres visszavár! szlo­gennel szólítják meg már évek óta a faluban.

Sárkeresztúr

A huszonegy Keresztúr nevű település 19. nemzetközi találkozójának a nyáron Sárkeresztúr adott otthont. A színes programok a találkozás öröméről, a kultúráról és a szórakozásról szóltak, bemutatkoztak a települések művészeti csoportjai.

Sárszentágota

Megújult tavasszal a sárszentágotai bekötő út, amely tulajdonképpen a falu főutcája. A szakaszon naponta 400 jármű halad át, köztük 13 csuklós autóbusz és 15 munkásjárat.

Vajta

Októberben időközi választást tartottak Vajtán, mert a nyáron a testület feloszlatta önmagát. A polgárok újfent Térmeg Györgyöt választották polgármesternek, önkormányzati képviselőnek pedig Horváth Gergelyt, Pipellán Istvánt, ifj. Vinklár Lászlót és id. Vinklár Lászlót.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában