az orgonaszótól összeomlik?

2019.01.28. 17:30

A bicskei templomtorony háromszázötven éve ferde

A karácsonyi éjféli misét a művelődési házban tartották, s a Fiatalok Házában is alkalmi oltár áll. A katolikus templomot az egyházmegyei püspökség építész szakemberei vizsgálják.

Zsohár Melinda

Varga Imre plébános, címzetes esperes elmondta, nincs életveszély, nem „készül” ledőlni a torony

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

A templom szakrális hely, a hívek többségének szüksége van a hitbéli elmélyülésre helyszínként is Isten házára. A 350 esztendős katolikus templomot tavaly októbertől nem látogathatják, s Varga Imre plébános, címzetes esperes nem tudja pontosan megmondani, mikor kerülhet erre ismét sor. Megnyugtatásul közli: nincs életveszély, nem „készül” ledőlni a torony, miként elterjedt a hír. Vaskos oszlopokkal támasztották alá több helyütt a torony alatti kórust, ám a statikai jelentések szerint nem mozog az inkriminált rész. A történetet röviden foglalja össze az atya, hozzátéve, hogy az első bejelentést követően azonnal átadta a Székesfehérvári Egyházmegyei Hivatalnak az ügyet. Az ottani szakemberek végzik a felmérést, készítik el a szakvéleményt a templom további sorsáról.

Varga Imre plébános, címzetes esperes elmondta, nincs életveszély, nem „készül” ledőlni a torony
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

A plébános szerint ott kezdődött az aggodalom néhány hívő részéről, amikor kívülről kitatarozták a bicskei templomot – pályázati pénzből, az egyházmegye és a helyi önkormányzat támogatásával. A homlokzaton egyesek „gyanúsnak” tetsző repedéseket fedeztek fel, jelezték az atyának, aki vizsgálatot kért. A templom tornya ferde! – hangzott az újabb megállapítás, ami igaz is: a negyvenhárom méter magasságú építmény tizennégy centiméternyi elferdülést mutat. Ám a hívek szerint a helyi legenda évszázadok óta őrzi e tényt, a talaj adottságai, s az egykori építők nyomán így áll a település szívében a katolikusok szent hajléka. Sose volt vele gond, úgy tűnik, most sem lesz, de az ilyesfajta vizsgálatok, majd a döntés hosszabb időt igényel.

A kántornak állítólag szóltak, hogy ne játsszon az orgonán mélyebb hangokat, nehogy a torony beleremegjen, meséli az atya, aki közismert derűs alkatáról és humoráról. Kemény állásfoglalása aktuális közéleti témákban, karakteres véleménye ugyanígy megjelenik nyitott személyisége által. Több egyházközségben szolgál: Bicske mellett Csabdi, Alcsútdoboz, Felcsút, Szárliget, Óbarok-Nagyegyháza, Vasztélypuszta tartoznak hozzá, s magát „építkezős” papnak is nevezi. Etyeken a közösségi ház építésében vállalt részt, ugyanott és Bián a templom tatarozásában, Herceghalomban új, ökumenikus templomot építettek áldásos tevékenységével. Bicskén a plébánia és a templom felújítása, a katolikus temető kerítése készült el az atya praktikus intézkedései nyomán. Humorral teszi hozzá, hogy itt-ott még illemhelyet is építtetett, kápolnához, sekrestyéhez. Erről nem szoktunk beszélni, pedig fontos, a mai komfortigények ezt megkövetelik, különösen az idős hívekre tekintettel. Hogy húsvétra megoldódik-e a bicskei templom ügye, nem tudni, de mindenki reménykedik. A ferdetorony biztos őrséget áll felette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában