A második szolgálat

2018.12.03. 20:00

Régi szépségében az épület – a Stefánia-házból a kultúra háza lett Bicskén

Egyszerűen Bicskei Kultúrkúriának nevezték el a kisváros egyik legszebb utcájában álló épületet, amely megkezdi újabb szolgálatának évtizedeit. Kívül régiesen szép, belül korszerű, a település ékessége.

Zsohár Melinda

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Advent első vasárnapjára időzítette az önkormányzat a felújított épület átadását, egyben megnyitották az Advent békessége című képzőművészeti kiállítást. A rövid, hangulatos Ady Endre utca az egyik legszebb rész Bicske szívében, az 1930-ban épült Stefánia-ház pedig különleges hangulatot képviselt mindig. Egykoron a Stefánia Közösség jóvoltából nyílt meg anya- és csecsemővédelmi központként, s a háború után is őket szolgálta az intézmény. Eredetileg Rudolf trónörökös feleségéről, Stefániáról nevezték el, aki az Osztrák-Magyar Vöröskereszt Egylet elnöke volt. Később védőnői központ volt, az emeletén szolgálati lakással, belül ugyancsak leromlott állapotban várta a jobb időket. A bicskei egészségügyi központban méltó helyre kötöztek a védőnők, a neobarokk stílusú háznak új funkciót kerestek.

Teljes szerkezeti felújítás

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos, Molnár Krisztián Fejér megyei közgyűlési elnök és Pálffy Károly polgármester foglalták össze az ünnepélyes avatón a pályázat révén újjászületett Stefánia-ház históriáját. A Fenntartható turizmusfejlesztés-pályázaton a város csaknem 70 millió forintot nyert, ebből 63 millió forintot fordíthattak építésre. Az önkormányzat megtoldotta további 48 millió forinttal az összeget, így nem kellett kompromisszumot kötni a kivitelezésben. A teljes szerkezeti felújításon átesett épület földszintje negyven négyzetméternyi kiállítótérrel bővült, az emeleten kisebb helyiségek találhatók. Egyébként ebben az utcában korszerűsítették és bővítették az 1950-es évek óta magas szakmai színvonalon működő bölcsődét, szintén egy patinás épületet megtartván vele a városnak.

A Bicskei kultúrkúria első kiállítása a Színnel-lélekkel Művészeti Egyesület alkotóinak képeiből nyílt – Bálint Istvánné alpolgármester és Ágh Gyula Mihály festő a tárlaton
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Pezsgő kulturális életet remélnek

Az ünnepélyes megnyitót a Színnel-lélekkel Művészeti Egyesület képzőművészeti kiállítása követte. Bálint Istvánné alpolgármester az advent jegyében szólt a karácsonyvárás üzenetéről, méltatta az amatőr alkotó közösség érzelmi ráhangolódást tükröző műveit. A ház hajdan is a közösséget szolgálta, hangsúlyozta az alpolgármester, újabb korszakában is ezt „teszi”, mondta. Pezsgő kulturális életet remélnek a patinás falak közé, ide kerülnek Jakab István László legendásan szép, népi építészeti építményeket ábrázoló akvarelljei.

Mészárosné Kelemen Beatrix, a Színnel-lélekkel Művészeti Egyesület elnöke elmondta: a karácsonyi hangulat saját bensőnkben megteremthető, az elcsendesedés a rezdüléseinkre, s a szeretteinkre való figyelem előidézője. Jó, ha együtt lehetünk – ez az ünnep igazi üzenete. Az ünnepi műsor adventi hangulatáról Gulyás Csilla hárfaművész, a Vajda János Gimnázium tanulói, s a mesemondó kisiskolás Rácz Ágoston Kristóf gondoskodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában