A település új jelképe

2018.12.20. 09:00

Seregélyes visszatér a kétszáz évvel ezelőtti címeréhez

Az 1818-as pelikános címeréhez tért vissza a nagyközség, egészen 1945-ig volt elválaszthatatlan kelléke a település hivatalos megjelenésének, eseményeinek és okiratainak.

Sági Zoltán

Innentől a pelikános címer és pecsét Seregélyes hivatalos jelképe, s ezt ünnepelték

Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

A címerbemutatóra szerdán kora délután került sor a polgármesteri hivatal dísztermében, ahol elsőként Horváth Sándor polgármester köszöntötte az ünnepség résztvevőit, majd a Seregélyesi Baptista Általános Iskola és AMI diákjai adtak műsort. Az alkalom információgazdag fő eseménye Szászi József tanár úr, a Magyar Heraldikai és Genealógiai Társaság tagjának, Seregélyes 200 éves címere újraalkotójának előadása volt. Ebben elhangzott: Seregélyes első hivatalos említése 1258-ból származik, így a település idén 760 éves. Ehhez képest a pelikános címer hiteles, 1818-as forrása fiatalnak nevezhető.

Innentől a pelikános címer és pecsét Seregélyes hivatalos jelképe, s ezt ünnepelték
Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

A 200 éves címert tartalmazó egykori pecsétnyomó körirata egyébként a következő: „Seregélyes Mezővárossa Pecsétje 1818”. A viaszpecsét pedig egy 1825-ben Seregélyesen keletkezett okiraton maradt fönn, amelyet jelenleg az MNL Fejér Megyei Levéltára őriz.

A megújított címer mintájául szolgáló egykori ábrázoláson a kerek pecsétmezőben két búzakalász által közrefogva a fészkében három fiókáját vérével tápláló pelikán látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában