kiégett egy lakás

2018.12.20. 14:52

Bemutatót tartottak Fehérváron – Ezt látja egy tűzoltó oltás közben (videó)

Kigyulladt fenyőfától lángba borult egy lakás december 20-án Székesfehérváron. Mindez természetesen csak egy bemutató volt, amellyel a katasztrófavédelem arra hívta fel a figyelmet, hogy milyen könnyen alakul ki egy pusztító lakástűz. Fejér megyében évente átlagosan kétszázharminc lakástűzhöz riasztják a tűzoltókat, pedig ezek a tűzesetek könnyen megelőzhetőek lennének.

Katasztrófavédelem, Feol.hu

Forrás: Katasztrófavédelem

Télen az év többi időszakához viszonyítva duplájára emelkedik a lakástüzek száma. Ennek az az oka, hogy ilyenkor az emberek többet tartózkodnak otthon, fűteni kell és a karácsony előtti készülődés, a konyhai sütés-főzés, valamint az ünnepi dekoráció is hozzájárul a lakástüzek számának emelkedéséhez. Ennek az időszaknak a veszélyeire hívta fel a figyelmet a Fejér Megyei Tűzmegelőzési Bizottság a Rákóczi utcai parkolóban tartott bemutatóval.

Fotó: Katasztrófavédelem

A felállított konténerben egy nappalit rendeztek be, amely teljesen kiégett. A tűz a karácsonyfa egyik égő gyertyájáról terjedt át a szoba többi részére. A járókelők jól megfigyelhették a tűz pusztítását, azt, hogy néhány perc alatt hogyan borítanak el mindent a lángok és hogyan tud megsemmisülni egy átlagos nappali. A tüzet a székesfehérvári hivatásos tűzoltók fojtották el, miközben a lakástűzesetek megelőzéséhez hasznos tanácsokat halhattak az érdeklődők.

Fotó: Katasztrófavédelem

A Fehérvári Tűzoltó Egyesület azt is bemutatta, hogy mi történik akkor, ha valaki a tűzhelyen felejt egy olajjal teli serpenyőt és az így keletkező tüzet megpróbálja vízzel eloltani. Az étolaj háromszáz Celsius-fok felett már meggyulladhat, az ilyen tüzeket viszont szigorúan tilos vízzel eloltani.

Fotó: Katasztrófavédelem

Ha valaki megpróbálná, az nemcsak az egész konyháját, hanem önmagát is komoly veszélybe sodorná, hiszen ha az égő étolaj vízzel keveredik, egy több méter magasságú tűzgömb keletkezik.

Fotó: Katasztrófavédelem

Ilyen esetben egész egyszerűen egy fedővel kell lefedni a serpenyőt és el kell zárni a tűzhelyet. A nagyobb lakástüzek egy otthoni füstérzékelővel megelőzhetőek, hiszen a tűz kialakulásának legelején már hangosan sípol az érzékelő.

Az egyik tűzoltóra felszereltek egy GoPro kamerát, így azt is láthatjuk, hogyan néz ki a szoba eloltása testközelből! Nézzék:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában