Az újszülöttek javára

2018.12.28. 07:00

Jótékonysági vadászat: többmilliós készülék a Szent György kórháznak

Hatodszor szerveztek jótékonysági vadászatot Fejér megyében. A részvételi díjakból befolyt összegből a Szent György kórház gyermek osztálya számára több millió forint értékben orvosi eszközt adományoznak.

B. Kiss László

Tizenkét megyéből verbuválódtak annak a jótékonysági vadászatnak a résztvevői, amelyet csütörtökön rendeztek Fejérben. A gyülekező a kápolnásnyéki Halász-kastélynál volt, s itt készítették el az elejtett fácánokból a terítéket is. A vadászat révén összegyűjtött adományból – több millió forint értékben – a székesfehérvári kórház gyerekosztálya számára vásárolnak a légzőszervi betegségek diagnosztizálására szolgáló ritka orvosi műszert

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

2013 óta, minden év december 27-én rendezik meg azt a jótékony célú vadászatot, amelynek ötletgazdája, főszervezője egy fehérvári cégvezető, Fejes László, akinek hobbija a vadászat. A részvételi díjból (amely fejenként 25 ezer forint volt idén) a Szent György kórház gyermekosztályának vásárolnak olyan, több milliót érő diagnosztikai eszközt, amellyel hazánkban még csak két kórház rendelkezik. A fehérvári lesz a harmadik – tudtuk meg Fejes Lászlótól. A jótékonysági vadászat résztvevőinek gyülekezőhelye a kápolnásnyéki Halász-kastély volt, az épület udvarán helyezték el a terítéket is. Míg kezdetben mindössze 30-40 vadász célzott a fácánokra, addig tavaly már 116, idén pedig 155 puskás ember érkezett Kápolnásnyékre, és öt területen ropogtak a sörétes fegyverek. Az elejtett apróvadat – vadászrészként – egyenlő arányban osztották ki a részvevők között, függetlenül attól, ki menyire volt eredményes.

12 megyéből verbuválódtak annak a jótékonysági vadászatnak a résztvevői, amelyet csütörtökön rendeztek Fejérben.
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

– Húszéves korom óta vadászok. Gyermekkoromban egy ismerősöm többször elvitt magával apróvadazni. Nagyon tetszett a miliő, így amikor lehetőségem nyílt rá, magam is elkezdtem űzni ez a sportot – mondta Fejes László. – Az első zsákmányom egy vadkacsa volt. Egyébként minden, általam elejtett vadra büszke vagyok: minden vadászat ugyanazt a csodálatos élményt nyújtja. És ez az élmény független attól, hogy akkor éppen eredményes voltam-e vagy sem, puskavégre kaptam-e valamit, vagy sem. De már Széchenyi Zsigmond is megmondta, hogy – idézem – „A vadászat vadűzés és erdőzúgás, de több erdőzúgás”. A vadászatban nem az a szép, amit ad, hanem amit ígér…

– A vadhúst szereti-e? – kérdeztük.

– A vadnak csak az elejtését vállalom, az elkészítését átengedem avatott kezeknek. A kedvencem a fácánleves, a resztelt vaddisznómáj, a vaddisznó oldalas. Számomra az ideális disznó májból és oldalasból áll, nagy kár, hogy még nem találták föl.

Fejes László: nem a zsákmány a lényeg
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

– A közkeletű vélekedés szerint a vadászat drága, a vadászok pedig zárt kasztot alkotnak… – firtattuk.

– Nem drágább, mint a világjárás, a búvárkodás vagy a hegymászás. A hobbijától pedig senki sem sajnálja a pénzt, és annyit költ rá, amennyit anyagi tehetsége enged. A vadászok pedig nyitott emberek, s befogadó közösséget alkotnak. Ezt bárki megtapasztalhatja.

A vadászat ünnepélyes lezárását kürtszó jelezte
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

És hogy mit kell tennie annak, aki maga is vadászni szeretne?

– Keresse meg a megyei vadászkamarát, ott tájékoztatják. Először egyébként egy tanfolyamot kell elvégeznie. A vadászjegy kiváltása, a fegyvervásárlás ezután következhet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában