A tervek között rehabilitációs munka is szerepel

2018.12.13. 11:30

Akik a szavakat keresik, avagy egyéves az Autiklub

Az Arany EGYMI vizivárosi iskolájában születésnapi ünnepséget tartottak, mert a Fehérvár Travel Alapítvány támogatásával egy évvel ezelőtt alakult meg az Autiklub.

Palocsai Jenő

Kaifis Szabolcs gitáron kísérte a fiatalok énekét

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

A klubban autizmussal élő felnőtt fiataloknak teremtenek egy világot, egy vidám, tanulni és mozogni vágyó, dolgos közösséget, melynek önfeledten tagjai lehetnek, és ami egyre inkább összekovácsolódik. Az, hogy ez megvalósulhatott, az alapítvány érdeme: egy hatalmas, modern ingatlant biztosított a fiatalok és a velük foglalkozó szakemberek számára, termekkel, konyhával és minden kényelemmel felszerelve. A tavalyi alakulás óta egyre szaporodik a klubtagok száma, most, az első év végére tizenöten vannak, terveik között rehabilitációs munka is szerepel.

A vízivárosi iskolában volt a születésnap, melyen részt vettek a klub tagjai, a szülők és a hozzátartozók, de jelen volt az iskola részéről az Arany EGYMI igazgatója, Mészárosné Törzsök Zsuzsa is.

Az intézményegység-vezetőnek, Lugosiné Neumann Mártának hatalmas szerepe volt az indulásban. A szülinapi partin nem voltak sokan, de nem is ez volt a cél. Mindenki ott volt, aki bábáskodott a születésnél, s mindenki, aki nevelőként azóta kapcsolatban van a klubbal.

Az Autiklub vezetője, Plánki Krisztina beszédében a köszönet hangján szólt az egybegyűltekhez. Legfőképpen Ribi Péternek köszönte meg az önzetlen támogatást. Az alapító mellet másoknak is szívügye lett a klub a Fehérvár Travel Alapítványnál, közülük Somogyi Beát emelte ki a klubvezető. A fizikai feltételek biztosítása stabil alapot adott, erre komoly munkával kezdtek építkezni a szakemberek. Akik az első naptól egészen mostanáig állandó lelkesedéssel dolgoznak a hetente tartott foglalkozásokon, ők Hegyi Andi és Kaifis Szabolcs. Később érkezett még két gyógypedagógus, Bakóné Mazán Judit és Hüll-Balajthy Lilla, akik mára nélkülözhetetlen részévé váltak a heti háromszor tartott két órás klubdélutánnak.

Kaifis Szabolcs gitáron kísérte a fiatalok énekét
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Köszönetet mondott Lugosiné Mártinak, Magyar Lacinak, a Kristóf-ház vezetőjének, Mészárosné Törzsök Zsuzsának a segítségért, valamint az autista tagozat igazgatójának, Iszákné Spiczmüller Mariannak, hogy helyet adtak a születésnapi rendezvénynek.

Ha igazán nagy dolgot kapunk, ami nagyon megindító, akkor alig találunk megfelelő szavakat. Aki autizmussal születik, az nehezen, vagy egyáltalán nem talál szavakat, ám a klub tanárai sokszor többet tudnak a fiatalokról, mint a szülők, így törhette meg a csendet Nagy Ádám, a klub tagja, aki verset mondott. A köszönet előadása olyan dallal folytatódott, ami leginkább kifejezi az autista kommunikációt: a Dés-Geszti-féle Dzsungel könyvéből a Szavakat keresek. A nagysikerű betétdalt egy saját szerzemény követte, melyet a klub első évéről írtak. De nemcsak vers és dal volt a színpadon, hanem videomontázs, amit Gocsmán Zsolt klubtag készített. A Pitypang zenekar előadása után felszeletelték az ünnepi tortát, majd hosszasan beszélgettek egymással szülők, szakemberek, az alapítvány tagjai és minden megjelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában