Aláírásgyűjtésbe kezdtek

2018.11.07. 07:00

Semmi sem épülhet a Velence Korzón?

Semmit ne lehessen építeni a Velence Korzó területén – ez a célja annak az aláírásgyűjtésnek, amely népszavazási kezdeményezésként indult és november 16-ig tart.

S. Töttő Rita

Keddi felvétel – az őszi fák mellett ilyen a kilátás a korzónál. A felső szint betonpergolái, azaz a piros vonal alatti részeket építenék be

Fotó: FMH-Archív - Igari Balázs

A Velence Korzó homokos- plázsos területe évek óta ezreket vonz a velencei tópartra, immáron nemcsak nyáron, de szinte minden évszakban. A terület önkormányzati tulajdon, az üzemeltetést azonban egy cég végzi, melynek vezetője Görgicze Zoltán. A korzó európai uniós támogatást kapott, melynek következtében szerződésbe foglaltak szerint valósulhatott meg a projekt. Ennek a szerződésnek része az is, hogy az üzemeltető ráépítést végezhet a korzó épületén – ezzel a jogával akar most élni Görgicze, aki már nagyon sokszor elmondta: a legfelső szintre vonatkozóan az emeleti pergolák alatti hátsó részeket építené be, ahol apartmanokat valósítana meg. Ez nem befolyásolná a felső szint teraszán való korzózást, vagyis továbbra is bárki bármikor élvezhetné onnan a kilátást. A kis belátás azonban megszűnne, amely az utcáról néhány helyen most élvezhető – azonban nem túlságosan, ugyanis tavasztól őszig eleve bokrok, fák takarják az épület ezen részét. Körülbelül ezek az előzmények, amelyekhez még érdemes hozzáfűzni: ráépítés esetén az építtetőnek 60 millió forint plusz áfát kell utalnia a város számlájára.

A közelmúlt előzménye továbbá az is, hogy egy velencei lakos egy májusi helyi képviselő-testületi üléssel egybekötött lakossági fórumon négy népszavazási aláírásgyűjtő ív mintapéldányát nyújtotta be a helyi választási iroda vezetőjének azért, hogy hitelesítse azokat. Szvercsák Szilvia, a város jegyzője adott tájékoztatást a témában.

Négy kérdés

A hitelesítésre akkor formai hibák miatt nem került sor, ezért a szervező júniusban újból benyújtotta – némileg módosított – kérelmeit, mégpedig ezeket: 1. „Akarja-e Ön, hogy az önkormányzati tulajdonú Velence Városgazdálkodási Kft. vegye át a Velence Korzó üzemeltetését?” 2. „Akarja-e Ön, hogy amennyiben Velence Város Önkormányzatának Képviselő-testülete korábban hozzájárult ahhoz, hogy az üzemeltető ráépítsen a Velence Korzó tetejére, azt a hozzájárulást a Testület vonja vissza?” 3. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a Helyi Építési Szabályzatot és a Velencei Településrendezési Eszközöket Velence Város Önkormányzat Képviselő-testülete úgy módosítsa, hogy semmit ne lehessen a Velence Korzó területén építeni?” 4. „Egyetért-e Ön azzal, hogy Velence Város Önkormányzat Képviselő-testülete tagadja meg a Velence Korzó tetejére történő bármilyen ráépítéshez a tulajdonosi hozzájárulást?”

Keddi felvétel – az őszi fák mellett ilyen a kilátás a korzónál. A felső szint betonpergolái, azaz a piros vonal alatti részeket építenék be
Fotó: Igari Balázs

Két kérdés hitelesítését a helyi választási bizottság megtagadta, kettőt azonban hitelesített. Ám mivel ezt követően több kérdés miatt is felülvizsgálati kérelmeket terjesztettek elő, ezért azok a Székesfehérvári Törvényszék elé kerültek. A bíróság végül úgy döntött, egy kérdést enged tovább: „Egyetért-e Ön azzal, hogy a Helyi Építési Szabályzatot és a Velencei Településrendezési Eszközöket Velence Város Önkormányzat Képviselő-testülete úgy módosítsa, hogy semmit ne lehessen a Velence Korzó területén építeni?” – amellyel kapcsolatosan most zajlik az aláírásgyűjtés. Harminc nap áll rendelkezésre arra, hogy összegyűjtsék a kellő számú szavazatot. A helyi önkormányzati rendelet értelmében helyi népszavazást a település választópolgárai huszonöt százalékának megfelelő számú választópolgár kezdeményezhet. Ez azt jelenti, hogy a szervezőnek minimum 1293 érvényes aláírást kell összegyűjtenie ahhoz, hogy a népszavazási kezdeményezés sikeresnek minősüljön. Az aláírásgyűjtő íveken személyes adatok is szerepelnek, amelyeknek köszönhetően így a szervező kezébe kerül egy személyes adatokkal bővített lista a résztvevőkről. Ezeket az adatokat a kezdeményezőnek azonban zártan kell kezelnie.

„Nem adjuk a Velence Korzót!”

A témában a Legyen Más a Politika (LMP) tartott sajtótájékoztatót kedden, amely a „Nem adjuk a Velence Korzót!” címet kapta. Kanász-Nagy Máté, az LMP szóvivője, valamint Pitz Dániel, az LMP ifjúsági szervezetének elnöke – részletekbe nem bocsátkozva – az ügy kapcsán kijelentette: szerintük a beruházás elveszi a lakók elől a kilátást. Koszti András, Velence polgármestere (Fidesz) a sajtótájékoztatóra utalva azonban hangsúlyozta: meglepődve értesült az LMP megnyilvánulásáról, ugyanis ő eddig azt gondolta, ez velencei és nem politikai ügy. „Ez azonban politikai támadás, melyben sajnos összemosódik egy helyi ügy és egy politikai párt helyi megerősödésének vágya.”

Az aláírásgyűjtés határideje jövő hét vége. Eredményes kezdeményezés esetén kiírják a népszavazást Velencén, amelynek költsége körülbelül 8 millió forint – akkor is, ha végül nem gyűlik össze a kellő számú szavazat. Ahhoz, hogy eredményes legyen, a lakosság 50 százaléka plusz egy fő támogató szavazata szükséges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában