bevonult a Magyar Királyi Honvédség

2018.11.12. 08:30

Nyolcvan évet felölelő nyolcvan perc – Díszőrséggel emlékeztek Fehérváron

A Nemzeti Hadsereg Kassára való bevonulásának 80. évfordulójára ünnepséggel és 80 perces díszőrséggel emlékeztek az Országzászló téren.

Szanyi-Nagy Judit

– November 11-én volt 80 éve, hogy az első bécsi döntés következtében – vitéz nagybányai Horthy Miklós kormányzó vezetésével – a Magyar Királyi Honvédség bevonult Kassára. A felvidéki bevonulás volt a honvédség első jelentős hadmozdulata 1919 óta. Az első település, ahová a magyar csapatok 1938. november 5-én bevonultak, Medve volt, a nagyobb településeket november 10-én érték el. A kassai bevonuláson részt vett a revíziót régebb óta támogató angol nemes, Harold Harmsworth. A bevonulás alkalmából beszédet mondott Esterházy János gróf is, Horthy pedig megkoszorúzta II. Rákóczi Ferenc sírját. A Felvidék déli részének visszatérését a magyar törvényhozás 1938. november 13-án szentesítette – adta meg az emlékezés alapját a Fejér Szövetséget képviselve Boór Ferenc.

 

A nyolcvan perces díszőrségben több szervezet képviselői közreműködtek, a hármas kürtszót és a himnikus éneket követően a résztvevők mécsesekkel világították ki az emlékmű körül a trianoni döntéssel elcsatolt vagy megcsonkolt felvidéki történelmi vármegyék címerpajzsait.

– Két év múlva lesz száz éve, hogy Trianon több részre osztotta a nemzetet. Ez az emlékmű azt jelképezi: mi egy ország, egy akarat vagyunk! – húzta alá Boór Ferenc.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában