Húsz éve futott el a Mikuláshoz

2018.11.19. 15:00

Kovács István újra Lappföldre készül

Húsz esztendeje, amikor a mikulásfutás Fejérben már három éve tartott, jött az ötlet: a gyerekek kívánságait, üdvözleteit el kellene juttatni a lappföldi hófehér szakállúhoz. Kovács István nem tétlenkedett.

V. Varga József

Kovács István a Világ Mikulása, Joulupukki társaságában Fotó: archív (Kovács István gyűjteményéből)

– A megoldás adta magát. Futva tettem meg a 3760 kilométeres távot Finnországba, hat ország több mint tízezer gyermekének kívánságait adtam át a lappföldi Mikulásnak – eleveníti föl a két évtizedes sztorit Kovács István. Teljesítményéért 1998. október 1-jén a világ első és egyetlen Mikulás-nagykövetévé avatta Joulupukki. Később, már futó nagykövetként, Japánban is megfordult. Azután 2008-ban gyermekrendezvényei, valamint környezetvédelmi és mások megsegítéséért nyújtott tevékenységei elismeréseként vihette az olimpia lángot az ötkarikás játékokat rendező Pekingben.

A világ egyetlen Mikulásnagykövetévé avatta Joulupukki

– Húsz éve, július 17-én indultam Dunaújvárosból Lappföldre, a startnál megtisztelt jelenlétével a budapesti finn nagykövetség kulturális attaséja, Oiti Hassi – utazunk viszsza a múltba Pistával. Ausztriában,Németországban és Dániában Fábián Sándornak, Harta akkori jegyzőjének levelei, faxüzenetei segítették. A svéd szakaszon Tompa Anna koordinálta a programokat. Finnországban, Helsinkitől négy-öt napnyira még nyárias öltözékben futhatott, aztán Liminkánál váltani kellett. „Ki tudnának-e segíteni egy téli sapkával?” – firtatta a helyiektől. A városka sportvezetője másnap egy reklámtáskányi sapkával lepte meg. „Elég lesz, István?” – kérdezte mosolyogva. Kemiben, Székesfehérvár partnervárosában nagy szeretettel és örömmel fogadták a maratonfutót. – A megérkezést sosem felejtem el – folytatódik a történet –, október 1-jén déli 12 órakor léptem át a felfestett északi sarkkört Rovaniemiben, a Világ Mikulásának háza előtt.

Kovács István a Világ Mikulása, Joulupukki társaságában
Fotó: archív (Kovács István gyűjteményéből)

Az élmények azóta is elkísérnek. Kovács István országos akcióit 1995-ben kezdte a mikulásfutással, majd 1996-ban a nyuszifutással. Programjaival több mint kétezer helyszínre jutott el, küldetése szerint olyan programokat szervez az aprónépnek, amelyek során a lurkók megismerkedhetnek a mozgás és a természet szépségeivel. Pista futásai elsősorban óvodáknak és iskoláknak szóló komplex egészségvédő és környezetvédő programok, rendezvényein eddig több tízezer gyermek vett részt határon innen, sőt határon túl is. Alkalomszerű megmozdulásai a különböző jótékonysági akciók vagy az olimpiailáng-futások.

 

– Azt, hogy még „talpon” maradhattak a programjaim, elsősorban Cser-Palkovics András székesfehérvári polgármesternek, Róth Péter alpolgármesternek, Molnár Krisztián megyei közgyűlési elnöknek, a megyénél dolgozó Nagy Ivettnek, Sükösd Tamás sárbogárdi polgármesternek és Zászlós Tibor mezőfalvi vezérigazgatónak köszönhetem – mondja a futó nagykövet. – Nem akarok panaszkodni, pláne a huszadik évforduló alkalmából, de lehetetlen szó nélkül elmennem a nap mint nap megtapasztalható közöny mellett – fogalmaz kendőzetlenül. De Pista nem adja fel! Jövő évi nagy terve, hogy újra lappföldi látogatásra indul, ezúttal gyerekekkel. A tokiói olimpia évében pedig üdvözleteket és üzeneteket gyűjt majd ismét a magyar olimpikonoknak. Addig is kocog a gyerekekkel, mesél az élményeiről, viszi a fáklyát…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában