A családi lét élményét kell megteremteniük

2018.11.14. 14:00

Kétszáz egy mondat a nevelőszülőségről – Gyermekvédelmi napokat rendez az FMGYK

Jövő héten, vagyis november 19-23 között, öt napon át gyermekvédelmi napok lesznek Székesfehérváron, a záró napon megyeszerte.

Majer Tamás

A hétfői nap programjai kifejezetten a gyerekeknek szólnak: foci, sorverseny, színház

Fotó: FMH Archív

– Nagyon megtisztelő hivatás az, amit mi a munkatársaimmal végezhetünk – vallja Deresné Tanárki Mária a Fejér Megyei Gyermekvédelmi Központ (FMGYK) vezetője. Szavait egy Páli Szent Vincétől vett idézettel nyomatékosította: „Igen nagy tisztesség Isten szent gyermekét nevelni. Nagy kiválasztottság, boldog, szent munka ez.”

A gyermekvédelmi napok ambíciója, hogy e kiválasztottságot és boldogságot mind többen megtapasztalják. Cél újabb nevelőszülők felfedezése, a habozók meggyőzése.

– A nevelőszülőket arra kértünk, hogy egy mondatban fogalmazzák meg és küldjék be nekünk, miért jó nevelőszülőnek lenni. Van kétszáz nevelőszülőnk, úgyhogy kétszáz mondatunk biztosan lesz – mondta el Deresné. Gondolataikat kedden hallgathatják meg.

A hétfői nap programjai kifejezetten a gyerekeknek szólnak: foci, sorverseny, színház
Fotó: FMH Archív

– A családi lét élménye egy alternatív, egy családot pótló ellátásban is megélhető, hogyha úgy hozza az élet – fogalmazott Deresné Tanárki Mária a nevelőszülői hálózat fejlesztése kapcsán. Jövő héten a nevelőszülői élet és munka részleteibe illetve a Fejérben működő gyermek- és lakásotthonok mindennapjai is beleshetnek a leendő, a potenciális nevelőszülők, egyszóval mindenki.

Lássuk a programkínálatot!

Hétfőn a Köfém Sportcsarnok lesz a program szíve. 10:15 órakor kezdődik egy futóverseny. Hatvan fiatal nevezett eddig. 11 órakor nagy focirangadó kezdődik. A nemrég befejeződött megelőlegező gyermekvédelmi vándorkupa győztes csapata csap össze a megyei közgyűlés gárdájával. Ezt sorverseny követi. A Gárdonyiról elnevezett művházba mennek végül át a gyerekek, ahol a Szeretetszínház mutatja be a Valahol Európában című musicalt.

Kedden a FMGYK Tüzér utcai épületében lesznek az események, 9 órától. Több előadás is lesz a nevelőszülőségről mint életformáról, s ekkor olvassák fel a fejér nevelőszülők – bizonyára ösztönző – gondolatait is. Bodajk városa külön szót kap! Hogy miért? Bodajkon 21 nevelőszülő 79 gyermeket nevel!

Deresné Tanárki Mária büszke hivatására
Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

A szerdai szakmai nap lesz. 9 órától a Szent István Művelődési Házban lesznek otthon a résztvevők. A családi életre nevelésről, a család és a nemzet, illetve a keresztény hit kapcsolatáról is esik szó.

A csütörtök lesz a Támogatók Napja. A Verseci utcai Köfém Művelődési Ház lesz a helyszín. 15-18 millió forintot adnak össze a támogatók évente, emelte ki Deresné.

A pénteki nyílt napon az érdeklődők betérhetnek a megye gyermekotthonaiba, a dégibe, az előszállásiba, a lepsényibe, a martonvásáriba, a mezőfalviba, a sárbogárdiba, a fehérváriba és a velenceibe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában