Megnézték az eldobott mankót is

2018.10.04. 20:00

Több százan vettek részt a Bodajkra tartó egyházmegyei ifjúsági zarándoklaton

A zarándoklat célja Bodajk volt, a talán legrégebbi hazai kegyhely.

B. Kiss László

Az ifjú zarándokok menete hosszan kígyózott

Fotó: B. Kiss László / Fejér Megyei Hírlap

Megtelt a móri Magyar templom, még a karzaton is ültek. Az egyházmegyei ifjúsági zarándoklat résztvevői töltötték meg, akik itt gyűltek össze, mielőtt elindultak volna Bodajkra. Szendrői Mihály diakónus, hitoktató például két tucat gyereket hozott el hét faluból a tavasszal esedékes bérmálás előkészületének egyik mozzanataként.

Útközben beszélgetésre is nyílott mód

A zarándokok egy része, körülbelül százötvenen egyébként már előző este megérkeztek Mórra. A közös imádság, a szentek – különösen a 20. századi szentéletű magyarok – életével való ismerkedésen túl a fiatalok barátkoztak és táncoltak is egymással. Az éjszakát, pontosabban annak azt a részét, ami még maradt belőle, a Szent Erzsébet katolikus iskolában töltötték, ahol osztálytermekben hálózsákban alud­tak.

 

Az ifjú zarándokok menete hosszan kígyózott
Fotó: B. Kiss László / Fejér Megyei Hírlap

A fiatalokat a templomban Ambrózy Tamás atya, móri plébános köszöntötte. Elmondta, a templomban egy hétig látható a Budapesten rendezendő Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztje, amely 19 boldog, illetve szent ereklyéit tartalmazza. Mielőtt útnak indulnának a zarándokok, két előadás hangzik el – folytatta, majd arra biztatta a fiatalokat, hogy – mint fogalmazott – „bármelyik atyát akasszák le útközben a papi ruhatárból”. Azaz szó­lítsák meg őket bátran.

Az első előadást Tornyai Gábor atya tartotta, majd pedig a világtalan Varga Diána lépett a mikrofonhoz. Ő móri származású evangélikus lelkész, és a gadányi idősek otthonában szolgál.

A vidámságnak, a táncnak is volt helye Fotó: szervezők

A zarándokok hosszú, tömött sorokban tették meg a legősibb magyar kegyhely, Bodajk római katolikus templomához vezető mintegy nyolc kilométeres utat. A több mint háromszáz fiatalt 32 csoportba osztották, és útközben egyszer megálltak egy kis ismerkedésre, beszélgetésre a csapatok. Bodajkon Mórocz Tamás atya várta a menetet. Ismertette a kegytemplom történetét, és megmutatta azt a 18. század végi mankót is, amely egy fiatal lány csodálatos gyógyulása után maradt a templomban – számolt be Ambrózy Tamás atya a zarándoklat végeztével. A fiatalok az ebédet követően felvonultak a kálváriára, ahol Oravecki Attila káplán, aki a pantomimban is otthon van, „megrajzolta” a keresztjüket, s azzal a vállukon mentek vissza a templomhoz. Az egyházmegyei ifjúsági zarándoklat zárásaként a bodajki kegytemplomban Hajdú Ferenc atya mutatott be szent­misét kilenc paptársával együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában