„Rengeteg munka vár ránk”

2018.10.20. 07:00

Tessely Zoltán lett a Pannónia Szíve program és a Velencei-tó miniszterelnöki biztosa

„Nagy megtiszteltetés számomra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök úr egy szép és nemes feladatot bízott rám” – írta közösségi oldalán csütörtökön Tessely Zoltán, országgyűlési képviselő, akit a Pannónia Szíve és a Velencei-tó területfejlesztéséért felelős miniszterelnöki biztossá neveztek ki.

Borsányi Bea

„Az elmúlt évek munkájának eredménye a martonvásári és a váli projektek támogatásának megszavazása

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Tisztázzuk az elején: nem két pozíciót tölt be, ugyanazzal foglalkozik, mint 2016 óta, csak a feladatai bővültek…

– A Pannónia Szíve turisztikai célpont nem más, mint az Etyeki-medence, a Szent László- és a Váli-völgy területe, annak 23 településével, ami most kiegészült a Velencei-tóval. A Magyar Turisztikai Ügynökség friss jelentése szerint a nemzeti össztermék nagyjából 10 százalékát adja a turizmus. A cél, hogy 2030-ra ez 16 százalék legyen. Ehhez azonban fejleszteni kell. Szeretnénk jobban kitágítani a jelenleg erősen főváros fókuszú turizmus „hatósugarát”. Szándékunk a külföldi látogatókat fél vagy akár egy egész napra kimozdítani Budapestről; meg kell győznünk őket arról, hogy máshol is gyönyörű dolgok várnak rájuk. Első lépésben ezt nyilván könnyebb megvalósítanunk a fővároshoz közeli régióban. Ugyanakkor nagy erőkkel dolgozunk egy négypólusú agg­lomerációs turisztikai terület kialakításán. A négy pólus: Visegrád–Esztergom, Gödöllő, Ráckeve és a Pannónia Szíve területe a Velencei-tóval. A kormány ismert szándékai szerint szeretne dönteni ennek a Budapest gyűrűnek a kiemelt turisztikai fejlesztési területté nyilvánításáról, hiszen ez így alkot organikus egységet. Úgy vélem, Miniszterelnök úr úgy gondolta, ebben az egységben a Velencei-tónak is jelentős szerepe van. Ezért bővült a feladatköröm ezen terület fejlesztésének felügyeletével.

– A Magyar Közlöny csütörtöki számában két kormányhatározat is megjelent. A Pannónia Szíve Program keretében Martonvásár területén, a Brunszvik-terv részeként megvalósuló egyes fejlesztések támogatásáról, illetve a Válon megvalósítandó turisztikai és sportcélú fejlesztések előkészítéséről és támogatásáról döntöttek.

– Ez tulajdonképpen előző megbízatásomnak az egyik eredménye. Fontos és nagyon jelentős fejlesztésekről van szó. A döntés bölcs előrelátásról tanúskodik, a közelgő Beethoven-év szellemében született, 2020-ban emlékezünk a zeneszerző születésének 250. évfordulójára. Ennek méltó megünneplésére igen jelentős, mintegy 400 millió forintos forrást biztosított a kormány a martonvásári önkormányzatnak. Ezt egészíti ki az a 200 millió forintos támogatás, amelyet a Tudományos Akadémia kaphat, vagyis összesen 600 millió forintról beszélünk. Az épített környezet fejlesztésével és az új előadótér – amely az eddigi romantikus, nosztalgikus szigetet válthatja fel, illetve egészítheti ki – kialakításával méltó módon tudunk megemlékezni a jeles évfordulóról. Válon a műemléki védettség alatt álló Ürményi-kastély és park­jának ismét birtokba vételéről, felújításáról és élettel való megtöltéséről van szó. A mostani döntés ennek a folyamatnak egy újabb állomása, hiszen a kormány korábban már döntött arról, hogy a kastélyt megvásárolja az állam a magántulajdonostól.

„Az elmúlt évek munkájának eredménye a martonvásári és a váli projektek támogatásának megszavazása
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Arról is döntöttünk a Parlamentben, minősített kétharmados többséggel, hogy a kastély kiemelten védett nemzeti vagyontárggyá válhassék. Viszont az épületegyütteshez csatlakozó ingatlanrészek megvásárlásáról most született határozat. Vál a pákozdi Katonai Emlékpark mellett a hazafias nevelés újabb helyszínévé válhatna Fejér megyében. Ennek jegyében sportcsarnok is épülne a településen, és a kastély is kicsit ebben a szellemben kerülne felújításra. Amit Válon még meg lehet valósítani, az a Vajda- kultusz méltó bemutatása. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy Válon található a megye legkomolyabb egyházmegyei ingatlanegyüttese is, amely szintén az Ürményi család nevéhez köthető, és amely szintén kapott már komoly támogatást, amit a Székesfehérvári Egyházmegye kezel.

Milyen feladatok várnak Önre a Velencei-tónál?

– Feladataim közé került a Vörösmarty Emlékkiállítás megvalósulásának figyelemmel kísérése, amelyre igen komoly, közel 450 millió forintot biztosított a kormány. Emellett fontos projekt a tavaly indult velencei partfal-rekonstrukció, amelynek kapcsán már sikerült az összes érintettel egyeztetnem. Ez talán a tó térségének legfontosabb aktuális projektje, amellyel kapcsolatban mind a szakmától, mind pedig az érintett településektől érkeztek észrevételek. Vannak érdekes felvetések és olyan kérdések, amelyeket nagyon gyorsan kell tisztázni ahhoz, hogy a határ­idők ne csússzanak, és hogy az egész működőképes legyen, ne pedig egy olyan valami, amire az emberek értetlenül néznek. Ezzel kapcsolatban rengeteg munka vár még mindannyiunkra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában