Fellobbant Szent Mihály lángja

2018.10.01. 08:30

Sárszentmihály a tradíciók szerint ünnepelte névadója napját

A település nagy ünnepe Mihály napja. A hagyományokhoz híven idén is egész napos együttléttel köszöntötte a gazdasági évfordulót Sárszentmihály apraja-nagyja.

Majer Tamás

A szüreti felvonulás táncosait utcáról utcára megsüvegelték a falubeliek

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A pásztorok Mihály napján hajtották be a még Szent György­kor a legelőre kiterelt jószágokat be, a téli szálláshelyre. E nap volt a gazdasági év fordulója, az őszi–téli időszak kezdete. A sárszentmihályiak idén is szeptember 29-én rendezték meg szüreti felvonulásukat. Számos ló, sok szekér haladt keresztül-kasul a faluban, még traktorok is beszálltak a vontatásba. A feldíszített alkalmatosságokon legények és leányok ültek: néptáncosok, zenészek.

A szüreti felvonulás táncosait utcáról utcára megsüvegelték a falubeliek
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Szilvási-Grund Helga vezetésével az „Így tedd rá!” népi hagyományt követő néptáncegyüttes lépett fel. Helga népi játékok és hagyományok tanításával foglalkozik. A Ba­rátok zenekar húzta a talp­alá­valót – mondta lapunknak Süle Zsuzsanna szervező.

A menet közel tíz állomáson állt meg, s mutatta be az alkalomra megtanult táncos koreográfiát. Finom süteményekkel, jóleső frissítőkkel kínálták őket a falubeliek. Szép volt megtapasztalni, ahogy a porták előtt – mindenütt, ahol csak elhaladtak a felvonulók – mosolygós emberek integettek nekik vissza.

Este pedig a helyiek, ahogy minden évben szokás erre­fe­lé, fellobbantották Mihály-nap lángját, amely az itt élők össze­tartozásának látványos gesztusa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában