visszakapta 1900-as évek eleji, korhű formáját

2018.10.26. 07:00

Megnyílt a megújult martonvásári Brunszvik-kert

A látogatók újra bejárhatják és teljes szépségében láthatják a Brunszvik-kertet, amelyet a megújulás után csütörtökön ünnepélyes keretek között adtak át.

Bokros Judit

A Brunszvik-kertet Spányi Antal megyés püspök szentelte föl, majd a kitartó érdeklődők sétát tehettek a parkban

Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

 

Martonvásár központjában egy ideje nagy megújulások történnek. Az egyik leglátványosabb, friss eredmény a Brunszvik-kastély előkertjének felújítása, amelyre az idén kerülhetett sor. A szélesebb nyilvánosság előtt csütörtökön nyílt meg a közpark funkciójú kert, amely visszakapta 1900-as évek eleji, korhű formáját. Mivel az időjárás délelőtt még a csúnyábbik arcát mutatta, s esővel fogadta az érkezőket, az átadót a hamarosan megnyíló Agroverzum Tudományos Élményközpont jelenleg készülőben lévő épületében tartották.

A megszólalók sorát a kastélyban működő Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Agrártudományi Kutatóköz­pontjának főigazgatója, Balázs Ervin nyitotta meg. Miután felidézte a névadó Brunszvik családhoz kötődő és egészen az 1700-as évek közepéig visszanyúló birtoktörténetet, szót ejtett a kert kialakításáról is.

A Brunszvik-kertet Spányi Antal megyés püspök szentelte föl, majd a kitartó érdeklődők sétát tehettek a parkban
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

Balázs Ervin kiemelte: a kastélypark hazánk egyik leg­intenzívebben fenntartott történeti kertje, az MTA feladata pedig a gondozás. A Brunszvik-kert átalakítása során köszönet illeti Takács Katalin tájépítészt, valamint Gazsó István kerttervezőt – hangzott el. Az MTA elnöke, Lovász László néhány drámai, mai korunkra jellemző kifejezéssel kezdte beszédét. Klímaváltozás, aszály, invazív kártevőfajok – e jelenségekre a tudományos kutatások révén kell megoldást találni. Fontos továbbá, hogy a társadalom lássa a kutatásokat és azok eredményeit, ezt a célt szolgálja majd a készülő Agroverzum Tudományos Élményközpont. Az agrár-kutatóközpont fejlesztése összességében több lépcsőben valósulhat meg, ebből az első, az előkert felújítása – a Brunszvik család örökségéhez méltó módon – már megtörtént. A látogatóközpont átadása februárban várható, a kutatási tömböt pedig tervezik. Ugyanakkor a Beethoven-kultuszt is méltó módon kell ápolni. S lényeges, hogy az Agroverzum élményközpont minél több fiatalt és kutatót vonzzon.

A kert kulcsát Balázs Ervin főigazgató adta át Szabó Tibor polgármesternek
Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

A beruházás példás összefogással, az önkormányzat, az MTA, a katolikus egyház és a kormány együttműködésének köszönhetően jöhet létre – fejtette ki Lovász László.

Tessely Zoltán országgyű­lési képviselő magasztos pillanatnak nevezte az előkert átadását. Felidézte az elmúlt évtizedeket, amelyeket a helyiek „arany betűkkel” írhatnak be Martonvásár életébe, hiszen annyi fejlesztés valósult meg. A parkról elmondta: annak úthálózata felülnézetből az emberi szív formáját mutatja. A martonvásáriak ilyen szívvel s lélekkel építgetik városukat.

 

Szabó Tibor polgármester elsőként az átadóra meginvitált iskolásokhoz szólt, rámutatva: ami ma történik, az főleg az ő életükre lesz hatással. Visszaemlékezett azután arra, hogyan vetődött föl az előkert felújításának gondolata 2015-ben, miként vált abból nagy projekt, hogyan alakult a kormányzati szándék, s most végre itt az első eredmény. Megköszönte a komoly kormányzati támogatást, hiszen összességében közel tízmilliárd forintnyi fejlesztésre van lehetőség.

A kert kulcsát – amelyet szimbolikus értelemben is emlegettek – ezután Balázs Ervin adta át Szabó Tibornak.

A nagyszabású Agrárinnovációs Centrum projektről annak vezetője, Szekeres Zsolt beszélt, majd Bajzáth Judit, az Agroverzum szakmai vezetője ismertette a februárban nyíló látogatóközpont lehetőségeit.

A kertre Spányi Antal megyés püspök kért áldást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában