Lengyel, magyar két jó barát

2018.10.08. 14:00

Hármas jubileumot ünnepeltek a lengyelek a nagykövet részvételével

A Klub Polonia harmincadik születésnapját, a Székesfehérvári Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat megalakulásának huszadik évfordulóját és a lengyel függetlenség visszaszerzésének kereken századik évfordulóját ünnepelték szombaton a fehérvári Fejér Megyei Művelődési Központban.

Borsányi Bea

Jerzy Snopek lengyel nagykövet is részt vett az eseményen

Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

A régió lengyelségének civil szervezete, a Klub Polonia 1988-ban alakult meg azért, hogy lehetőséget teremtsen a hazájuktól távol élő lengyelek közötti közösségi kapcsolatok kialakítására. A szombaton a Fejér Megyei Művelődési Központ színháztermében tartott ünnepségen többek között részt vett Jerzy Snopek, Lengyelország magyarországi nagykövete, Róth Péter alpolgármester, valamint Székesfehérvár lengyel testvérvárosa, Opole küldöttsége is.

Straszewski Andrzej, a szervezet és a Székesfehérvári Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta, hogy a Klub Polonia a magyarországi Bem József Lengyel Kulturális Egyesület Fejér megyei tagozataként jött létre. A mintegy 40 taggal alakult egyesület elsődleges célja az volt, hogy a tagok együtt tegyenek a magyarországi lengyelek identitásának megőrzéséért és a magyar– lengyel barátság erősítéséért. Az elmúlt 30 évben számos programot és utazást szerveztek a célok megvalósítása érdekében. A szervezet életében fontos mérföldkő volt 1998, a Székesfehérvári Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat megalapítása.

A lengyel önkormányzat azóta is szoros együttműködésben dolgozik a Klub Poloniával, amely nem lett volna sikeres a tagok áldozatos munkája nélkül, akik számos akadályt leküzdve érték el céljaikat. Többek között nagy szerepük volt abban, hogy Székesfehérvár és Opole között 2004-ben felélesztették a testvérvárosi együttműködést, amely azóta is kiválóan működik. Az elnök ugyanakkor reményét fejezte ki, hogy a következő évtizedekben is lesz erejük ahhoz, hogy megvalósítsák elképzeléseiket. Elhangzott az is, hogy a Klub Polonia kezdetben kifejezetten saját tagjai részére rendezett programokat, ám később működése nyitottabb lett, és rendezvényeik célközönségévé váltak a Lengyelországgal szimpatizáló magyarok is.

Jerzy Snopek lengyel nagykövet is részt vett az eseményen
Fotó: Fehér Gábor/ Fejér Megyei Hírlap

Az eseményen részt vett Jerzy Snopek, Lengyelország magyarországi nagykövete is, aki elmondta, harmadik alkalommal jár városunkban, ahová mindig nagy örömmel érkezik. Így volt ez most is ennek a hármas jubileumnak az apropóján. A három esemény közül számára mint nagykövetnek természetesen a lengyel függetlenség 1918-as visszaszerzése a legfontosabb. Ennek kapcsán megemlítette, hogy a főváros 12. kerületében nemrégen avatták fel Josef Pilsudski mellszobrát, szintén a Második Lengyel Köztársaság kikiáltásának századik évfordulója alkalmából. A nagykövet rámutatott, a szombati fehérvári rendezvény azért is kiemelkedő, mert hűen tükrözi azt a sok évszázados baráti viszonyt, amely a két nemzet között a mai napig fennáll. Jerzy Snopek kiemelte, két olyan nemzetről beszélünk, amelyek a válságos helyzetekben mindig számíthattak és – utalva az aktuálpolitikai helyzetre is – számíthatnak egymásra, vagyis a közismert lengyel, magyar, két jó barát mondás nem elcsépelt közhely, hanem valódi érték.

A Klub Polonia 30. születésnapja alkalmából elismerő okleveleket adtak át azoknak a agánszemélyeknek, intézményeknek és önkormányzatoknak, akik, amelyek segítették a szervezet munkáját az elmúlt években, majd lengyel népzenével és tánccal kedveskedtek az eseményen megjelenteknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában