A harmadik kiadás bemutatója

2018.10.19. 16:00

Könyvvel adózik Csákberény mártír papjai emlékének

Az ötvenhatos megemlékezést, koszorúzást könyvbemutatóval kötötték össze csütörtökön a községben.

B. Kiss László

A könyvbemutatón a szerző, Sobor Antal özvegye is jelen volt

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

A katolikus templom udvarán álló kopjafánál először a csákberényi és a csókakői iskolások adtak közös műsort, melyben 1956 őszének eseményeit idézték meg, zenei betétekkel fokozva a hatást. Aztán a Sasvári János László által faragott emlékoszlopnál a tisztelet koszorúit helyezték el az emlékezők. Az ünnepség résztvevői nem csak a Himnuszt és a Szózatot énekelték el, de felhangzott a Boldogasszony anyánk, és más vallásos énekek is. Ezt követően könyvbemutató kezdődött a művelődési házban.

A két csákberényi lelkipásztort, Szikszai János református lelkészt és Manszbarth Antal római katolikus plébánost 1849. július 12-én végezték ki az osztrákok. A két mártír pap történetét Sobor Antal, a 2010-ben elhunyt fehérvári író dolgozta fel Perelj, Uram! című kisregényében. A mű 1985-ben jelent meg először, s 1991-ben másodszor. Ezen két kiadás példányai már hosszú évek óta beszerezhetetlenek. Ezért határozta el a község önkormányzata a két helybeli egyházközséggel, hogy megjelentetik a harmadik kiadást – mondta el a bemutatón Vécsei László polgármester.

A könyvbemutatón a szerző, Sobor Antal özvegye is jelen volt
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

A bemutatóra meghívták Hermann Róbert történészt, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc tudós kutatóját. Ő arról a megtorlásról beszélt, amely példátlanul kegyetlen volt a magyar históriában, egészen a 20. századig. 150-160 embert végeztek ki, s halálbüntetést nem csak a két csákberényi papra szabtak ki, de több más egyházi személyre is. A kivégzettek között egyébként összesen tíz Fejér megyei neve található. Valamennyien polgári személyek voltak – tűnt ki az előadásból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában