Fejleszti a kézügyességet, a kreativitást

2018.10.31. 08:00

Az origami volt terítéken a Hetedhét Játékmúzeum Négykezes keddjén

Az origami daru alapvetés – jegyzi meg Sziliné Molnár Klára foglalkozásvezető a Hetedhét Játékmúzeum Négykezes keddjén. Őt a figurákon túl maga a papír is érdekli. Nem mindegy ugyanis, hogy miből mit álmodunk a világra.

V. Varga József

Egy papírlapból, ragasztás vagy vágás nélkül

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Az origami eredetéről nagyon keveset tudhatunk biztosan. A papírt Kínában találták fel időszámításunk szerint 105 körül, és sokan úgy tartják, ezzel egy időben jelenhetett meg a papír hajtogatása is, mint művészeti ág. Mások állítják: az origami Japánban, a Heian-korban alakult ki, és a hajtogatott papírfigurákra csak a Showa-időszak óta használják a szót. A mai elfogadott nézet szerint az origami a papírhajtogatás japán megfelelője, kiindulópontja a négyzet alakú papír, amelyet a kellő technikákkal, fortélyokkal hajtogatva különféle állatfigurákat, tárgyakat, díszeket, geometriai formákat készíthetünk.

Egy papírlapból, ragasztás vagy vágás nélkül
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Hetedhét Játékmúzeum Négykezes keddjén (azaz a hozzáértő kezek segítette kézműves-alkotóműhely-sorozat keddi alkalmán) szöcskét, kígyót és forgót hajtogattak az ügyes kezű hölgyek. Az egyik nagymama a két lányunokáját is elhozta, Mária angyalkáit mutatta meg társainak. Sziliné Klára már adventre és karácsonyra készülve szépséges díszekkel szolgált, olyan origami-csodákkal, melyeknek a közepébe elemes izzót applikált. A legkisebb fruska még nem annyira hajtogatta, mind inkább tépkedte a papirost…

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában