250 millió forintból épült a park

2018.10.27. 07:30

A fehérvári belváros közelében újabb tér született újjá

Pénteken kora délután megtörtént a Jávor Ottó tér műszaki átadása, amelyen az éppen arra sétálók a most még működő szökőkutat is megcsodálhatták.

Borsányi Bea

A szökőkutat a város többi kútjához hasonlóan víztelenítik, legközelebb tavasszal működik majd

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Befejeződtek a tér munkálatai, amelynek során a régi vörös murvás sétautak helyén mészkő burkolatú támfalakkal szegélyezett térköves sétányokat és vízáteresztő gyöngykavics burkolatú teresedéseket és összefüggő gyepes felületeket alakítottak ki, így a terület nem csak közösségi térnek kiváló, de ünnepségek, rendezvények megtartására is alkalmas. Ez azért is fontos szempont, mert továbbra is vannak itt emlékművek: a Katyni kereszt kiemelt, 1-2 lépcsőfellépővel megközelíthető térkő burkolatú helyre került, a Jávor Ottó emlékkövet pedig a Várkörút utca–Kígyó utca kereszteződésénél fekvő parkolóhoz vezető új út mellé helyezték át.

A szökőkutat a város többi kútjához hasonlóan víztelenítik, legközelebb tavasszal működik majd
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

A téren évelő- és hagymásnövényeket, díszfüveket, rózsákat és cserjéket ültettek, amelyek tavasszal minden bizonnyal még hangulatosabbá varázsolják a környéket. A felújítás során több mint ötezer növényt ültettek el. A parkban lévő növényeket az újonnan kiépített öntözőrendszer segítségével öntözik majd, a fák körül locsolópontokat is kialakítottak. Megújult a közvilágítási rendszer is, a Fő utcai kandeláberekkel megegyező díszes lámpaoszlopokat helyeztek el. A felújítás 250 millió forintból, saját erőből valósult meg.

Cser-Palkovics András polgármester kiemelte: a fejlesztés költségei a Fehérváron dolgozó embereknek köszönhető, így reméli, használják majd a teret szabadidejükben. A tér ad majd helyet a születések parkjának: minden évben egy fát ültetnek az előző évben születettek tiszteletére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában