A magyarok alig 42 százaléka beszél idegen nyelvet

2018.09.09. 07:05

Újragondolás alatt a nyelvoktatás: 2011 óta azért javult a helyzet

A magyar ember még mindig nem túl jó arányban beszél idegen nyelveket, derül ki egy 2016-os felmérésből. Az idegennyelv-oktatás alapjainak megújítása a közoktatásban már tervben van.

S. Töttő Rita

Újabb felmérés készült 170 intézmény bevonásával, remélni lehet, hogy az új statisztikák javuló nyelvtudást mutatnak

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az Eurostat 2016-os felmérése szerint a legmagasabb – 97 százalékos – arányban a svédek beszélnek legalább egy idegen nyelvet. Őket követik a dánok, a lettek, a litvánok. De rajtuk kívül igen sok nemzet előzi még meg a magyar 42 százalékos arányt, amely az Európai Unió 65 százalékos átlagához képest bizony nem túl biztató – fogalmazott Sipos Imre, az Emmi miniszteri biztosa a szakmai tanévnyitón tartott előadásán. Nálunk kevesebben már csak Albániában, Bosznia-Hercegovinában, Romániában és az Egyesült Királyságban beszélnek más nyelvet a sajátjukon kívül.

Megkezdődött az alapozás

Persze volt ez még rosszabb is – utalt a 2011-es adatokra a miniszteri biztos, aki szerint azóta legalábbis jelentős előremozdulás történt ezen a téren. De – tette hozzá –, azért még van hová fejlődni ezen a téren. A 2016- os adatok saját bevallás alapján számítódtak, és a 25-64 éves korcsoport közöttieket kérdezték meg. – Bevallom, hogy a magam korosztálya sajnos nem javítja ezt a statisztikát – vallotta be Sipos Imre, rávilágítva: – Mert ha mondjuk a 25 és 40 éves kor közöttieket mérték volna, a kép vélhetően sokkal pozitívabb lenne. Látva, ismerve az adatokat, a közoktatás területén már meg is kezdődött az idegennyelv- oktatás megújításának megalapozása. Mint kiderült, a nyelvoktatás megújítására vonatkozóan sok stratégia készült már és készül is még, amelyhez már most számos adat rendelkezésre áll: a kompetenciamérések eredményei, a két tanítási nyelvű iskolák célnyelvi mérései, valamint egy vadonatúj kutatás, melyet száz általános és hetven középiskolában végeztek a közelmúltban.

Újabb felmérés készült 170 intézmény bevonásával, remélni lehet, hogy az új statisztikák javuló nyelvtudást mutatnak
Fotó: Illusztráció/ Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

 

Ez utóbbi eredményei még nem ismertek, a szakmai tanévnyitón azonban elhangzott: az eredmények publikálása hamarosan megtörténik, mégpedig egy szakmai konferencia keretein belül. Ekkor talán arra is fény derül, milyen előrelépésekben gondolkoznak ezen a területen. Addig is az óraszámok minden intézménytípusban biztosítottak: a köznevelés rendszere ugyanis minimum 900 órát biztosít az első idegen nyelv oktatására – úgy, hogy közben a nyelviskolák szerint 450 óra elegendő a B2, azaz a középfokú szinthez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában