Végül szeplőtelen szívem győzni fog

2018.09.14. 16:30

Tömegek zarándokoltak az alsószentiváni kegyhelyhez

A sárga levelű gesztenyefák között madarak csivitelnek, alattuk pedig sorra gyűlnek a természetbe érkezett zarándoklók.

Szanyi-Nagy Judit

A közös imádságot és a kegytárgyak megáldását követően kezdődött a körmenet

Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A kalendáriumba pillantva, szeptember 13-át meglátva azonnal eszünkbe jut: májustól októberig minden hónap tizenharmadikán, így ezúttal is szentmisére gyűlnek össze a hívek Alsószentivánon, a Fatimai Boldogságos Szűz Mária első magyarországi kegyhelyén. A templommá avanzsált Szluha-kastélyból papok lépnek elő, akik aztán a szelíd arcú gyermekek és felnőttek között az áldott Mária-szobornak is otthont adó faépítményben foglalnak helyet.

Több százan énekeltek egyszerre, s álltak sorba a szent ostyáért

A napsütötte délelőtt kezdődő szentmisét Kispál György címzetes esperes, csepeli plébános celebrálja, aki többször is megismétli a Szűzanya jelenései során elhangzott kijelentést: „szeplőtelen szívem győzni fog”. Az üzenetet ezúttal is a gyermekekhez intézi, hiszen ők azok, akik tovább tudják vinni keresztény örökségünket, értékeinket. A fiatalok személyében az alsószent­iváni Fatimai Boldogasszony Általános Iskola növendékeit tisztelhetjük a helyszínen, akik egyfajta tanévnyitón, műsort adva vannak jelen az ünnepi alkalmon, rózsafüzért szorongatva. De a citátummal Kispál György a hittanoktatókat is megszólítja, akiknek átértékelődő alakja egyre fontosabb szerepet tölt be a bibliai tanítások továbbadásában.

A közös imádságot és a kegytárgyak megáldását követően kezdődött
a körmenet
Fotó: Szanyi-Nagy Judit / Fejér Megyei Hírlap

A jövő felé fordulva szó esik arról, hogy a Veni Sanc­teként életre hívott ez évi szentmisét a következő tanév kezdetén is megtartanák. Az idei, október 13-ai záróalkalmon Spányi Antal megyés püspök nemcsak az időseket, a nyugdíjasokat áldja meg, de a szentmisét az országjáró vándorkereszt társaságában celebrálja. A tervek szerint a feszület előtt egész éjszakás virrasztást is tartanak. s

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában