Körülvesz és összeköt!

2018.09.17. 14:00

Megyeszerte várták az érdeklődőket a Kulturális Örökség Napjain

A kulturális örökség meghatározza mindennapi életünket, körülvesz bennünket a településeken, a természeti környezetben és a régészeti lelőhelyeken. Megyeszerte várták a hétvégén az örökségünkre kíváncsiakat.

Majer Tamás, V. Varga József

A városházán a korona másolatát is megnézhették a kíváncsiak

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Kulturális örökség napjai alkalmából Csákváron gitár- és fuvolakoncertet rendeztek a szanatóriumban, Fehérvárcsurgón botanikai séta várta a vizitálókat a kastélyban, Kápolnásnyéken mesés időutazásra indulhattunk a Halász-kastélyban, Tácon a Gorsium Régészeti Parkban barangolhattunk.

Kulturális Örökség Napjai Székesfehérváron

A megyeszékhelyen újra felfedezhettük a Szent István Király Múzeum összes fehérvári kiállítóhelyét, megismerkedhettünk a Fejér Megyei Levéltárral, a Hiemer-házzal, belvárosi sétán vehettünk részt, a Királykút Emlékházban az Ariadné Consort és az Ajtai Jazz Quartet koncertezett. Fehérváron, a városházán és az uszodában kalandoztunk.

A városházán a korona másolatát is megnézhették a kíváncsiak
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A Kulturális örökség napjai alkalmából vezetett bejárást tartott a városháza főépületében szombaton délelőtt és vasárnap este Kulcsárné Németh Mariann idegenvezető, valamint szombaton este Cser-Palkovics András polgármester. A főépület szép kapuzatát két korinthoszi oszlop, Justitia (igazságosság) és Prudentia (okosság) allegorikus szobra és a hullámos ívű, áttört kőerkély alkotja, a város címerével. A díszterem éke a Kontuly Béla által készített monumentális szekkó, amely II. Endrét ábrázolja, amint Fehérváron kihirdeti az Aranybullát. Az Aba-Novák Vilmos szekkóival díszített emeleten található a Szent Korona, a koronázási kard és az országalma hiteles másolata. Városházi sétánk az egyedileg is védett polgármesteri irodában és a kis tanácsteremben fejeződött be.

A strandon, az uszodában a gépészeti titkokra fókuszáltak
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Mindenki szárazon megúszta Fehérváron a strand és az uszoda bejárását. Szombaton délelőtt Dzsaja Lajos főgépész kalauzolta a gépészeti titkokra is kíváncsi érdeklődőket a komplexumban. A csoportból többen először tekintették meg a nyárra megújult csupa csoda strandot, az élménymedencét, a Spray-parkot, a csúszdák labirintusát. A szakember beszélt a strand medencéinek forgatós rendszeréről, amely enyhe, de profi vegyszerezéssel öli ki a baktériumokat a vízből. Tudni kell, hogy az emberi váladék – a könny, a nyál, az izzadság – lúgosítja a vizet, ezt is ellensúlyozzák az üzemeltetők. Fejlesztési tervekről is információt kaphattak a vendégek: az uszoda leendő, tízpályás medencéje várhatóan nem L alakban épül meg, a strand zöldjének rovására, hanem egyenesen, a Mészöly utcával párhuzamosan, a Varga-csatorna magasságában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában