évtizedekig tünetmentes

2018.09.07. 18:00

Ingyenes hepatitis C szűrés lesz Székesfehérváron

A Vírusos Májbetegek Országos Egyesülete (Vimor) ez évben is kampányszűrésre hívta fel az ország betegklubjait.

feol.hu

Forrás: Shutterstock.com

Fotó: Minerva Studio

A rizikó-felméréssel és felvilágosítással egybekötött szűrés gyors, ingyenes és anonim. A szűrésre 10 helyszínen,

többek között Székesfehérváron is sor kerül 2018.szeptember 15-én.

A szakmai becslések szerint Magyarország lakosságának kb. 1%-át érintik a krónikus

vírushepatitisz fertőzések, de mivel ezek évtizedekig is lappanganak, nem okoznak jellegzetes panaszokat. A fertőzöttek többsége nem is tudja, hogy beteg, így a hepatitis C észrevétlenül rombolja a májat. Sokszor előrehaladott májkárosodás, májzsugor, vagy májrák is kialakulhat, mire jelentkeznek a jellegzetes tünetek. Fontos, hogy nincs ellene védőoltás, és vérrel terjed a fertőzés.

Kik lehetnek veszélyeztetettek?

Többek között az egészségügyben dolgozók, a büntetés-végrehajtási intézetekben elhelyezettek, a hepatitis C fertőzöttekkel egy háztartásban élők, valamint szexuális partnereik, a hepatitis C pozitív anyák gyermekei és az intravénás

drogokkal élők is.

Mindenképpen érdemes szűrésre menniük azoknak is, akiknek tetoválásuk, vagy testékszerük van, valamint akik 1993 előtt vért vagy vérkészítményt kaptak, például nagyobb műtéti beavatkozás esetén.

Az ingyenes szűrés célja a fertőzöttek felkutatása, hogy minél hamarabb megkezdhessék a vírust elpusztító gyógykezelésüket. A Hepatitis C ma már rövid terápiás idővel, tablettás kezeléssel gyógyítható.

Hol és mikor?

A VIMOR szeretettel várja a szűrésre és tanácsadásra jelentkezőket 2018. szeptember 15-én, Székesfehérváron a Balatoni út 10. (Székesfehérvár Egészségpiac a Jancsárkert Termelői Piac) szám alatt, 8.00 – 13.00 óra között

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában