Itt hagy minket kicsit

2018.08.28. 15:00

Stermeczki András lelkész és felesége Stuttgartba utazik

A Nemzetpolitikai Államtitkárság szervezésében augusztus 21–24. között Stermeczki András lelkész és felesége részt vettek az idei Kőrösi Csoma Sándor Program (KCSP) és Petőfi Sándor Program (PSP) kiküldöttjeinek felkészítő kurzusán. A KCSP program ösztöndíjának köszönhetően a házaspár szeptembertől 9 hónapot a baden-württembergi magyar közösség gondozásával tölt el.

Balla Tibor

Stermeczki András evangélikus lelkész elmondta, az utazás és a kint töltött idő nagy lehetőség számukra

Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Stermeczki András evangélikus lelkész elmondta, előfordul, hogy a lelkészek külhonban szereznek tapasztalatokat továbbképzés jelleggel, de ezek általában egyházi pályázatok szoktak lenni. Részt vett már egyszer egy egyhónapos német nyelvi továbbképzésen Erlangenban.

2013-ban a kormány létrehozta a Kőrösi Csoma Sándor Programot, amely a külhoni diaszpóramagyarság gondozására hivatott.

Az idei évtől első ízben lehetőséghez jutottak a történelmi egyházak is. A mintegy kétszázhúsz pályázó közül tizenöt egyházi személy kapott ösztöndíjat, köztük a Stermeczki házaspár is. Amikor Stermecki András befejezte az egyetemet 1995-ben, akkor még nem indultak meg az Erasmus és hasonló ösztöndíj-lehetőségek, soha még ilyen hosszú időt nem töltött továbbképzésen, ezért feleségével úgy döntöttek, mivel lassan ötvenévesek lesznek, megpróbálnak egy ilyen pályázatot.

András éppen huszonöt esztendeje lelkész, ebből Dunaújvárosban már közel húszat töltött el, úgy érezte, ideje megpróbálni egy ilyen más megközelítésű munkát, hogy nagyobb lelkesedéssel végezhesse, ha visszatér.

Stermeczki András evangélikus lelkész elmondta, az utazás és a kint töltött idő nagy lehetőség számukra
Fotó: Hankusz Kálmán/Dunaújvárosi Hírlap

Mindketten beadták tehát a pályázatukat ugyanarra, és mindketten megkapták a lehetőséget. Az elmúlt héten vettek részt a felkészítésen.

A Kőrösi Csoma Sándor Program része, hogy a külhoni magyaroknak programokat szerveznek. A külhoni csoportok között vannak néptánccsoportok, hagyományőrzők, ’56-osok. Nekik Stuttgartban, Baden-Württemberg tartomány fővárosában a protestáns (evangélikus) gyülekezet gondozása lesz a feladatuk.

Stermecki András megemlítette a felkészítésen, hogy neki már van egy ötlete, ugyanis jövőre lesz a huszonötödik házassági évfordulójuk, ezért szeretnének a kintieknek egy öt, tíz, tizenöt, húsz, huszonöt évfordulós programot szervezni. Kedves közjáték volt, hogy a felkészítésen részt vevők között kettőjüknek is felcsillant a szeme, ugyanis nekik is akkor lesz az évfordulójuk. A lelkész elmondta, számukra ez nagy lehetőség, hogy gyakorlatilag lelkészi munkát végez egy nagyon izgalmas területen állami ösztöndíjjal. Nyelvi problémái vélhetően nem lesznek, hiszen beszél németül. Ezért is pályázott inkább német nyelvterületre, mert az jobban megy neki, de szándéka, hogy a nyelvet jobban megismerje, megtanulja, mert annyira azért nem erős a nyelvtudása, hogy egy komplett prédikációt bármikor megtarthatna. Ezt tűzte ki saját feladatául.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában