Emberfaragó kézművesség

2018.08.30. 11:30

Fehérvári Gyermek Fafaragó Alkotótábor zajlik a Rác utcai Mesterségek Házában

Sok kipp-kopp, kicsi nyiff-nyaff, néha egy kicsi nyikorgás, ha félremegy a fűrész. Aztán vidám gyerekzsivaj és józan, dicsérő-dorgáló szavak a bácsiktól. A parasztházban derűs rend van, nem wifi. A forgács felseprése még ráér, majd a nap végén.

Majer Tamás

A táborozó legények egy része a Megyei Művelődési Központ szakköreinek is aktív látogatója

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Ezen a héten a Fehérvári Gyermek Fafaragó Alkotótábor helyszíne a Rác utcai Mesterségek Háza. A M-Art egyesület és a Fejér Megyei Művelődési Központ közös programját Láng György fafaragó mester és Viasz Zoltán népi hangszerkészítő vezeti.

– Év közben a művelődési központ gyermek fafaragó szakköreit is én szoktam vezetni – meséli Láng György. – Ebben a táborban is többen vannak onnan. Míg itt mindig egy közös, nagy alkotás a célunk, ahogyan idén egy kinti sakk-készlet, a szakkörön a gyerekek a saját elképzeléseiket valósíthatják meg – folytatja a mester. – Ezeket az elképzeléseket én megbírálom, kicsit terelgetem az ízlésüket – fűzi még hozzá.

Fafaragó fiatalok

A tábor résztvevői – ahogy látjuk – általános iskolás fiúk, de láss csodát, még óvodás ifjonc is van közöttük. Az ő választott reszortja a takarítás, de a bástya előrajzolásához is hangsúlyos ceruzavonásokkal járul hozzá.

A táborozó legények egy része a Megyei Művelődési Központ szakköreinek is aktív látogatója
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Láng Györgytől tudjuk, hogy a fafaragó munka mindig, így a gyerekek tanítása során is az előrajzolással kezdődik. A második lépés a gondos beméretezés, utána jön a fűrészelés, vagyis a fagerendák méretre vágása. A finom munkákhoz, a bábuk aprólékos kifaragásához ékvésőt és lapvésőt használnak. A bástyák például téglamintázatot kapnak, hasukra vésett, boltozatos ajtók kerülnek föl. Tetejükön még a lőrések is kivehetőek.

Gyerekeknek illetve kezdőknek való hársfával dolgoznak: – A hárs puha, könnyen faragható, nem hasad, nem szálkás, elég homogén fa. Nem reped, mint például egy fenyő – magyarázza Gyuri bácsi. Ahogy nála, úgy Viasz Zoltán körében is kéziszerszámokat forgatnak a srácok. Éppen egy recefice nevű fúvóshangszer készül. A kicsiknek az alapokat lehet átadni, megtanítani. Anyagismeretet: „ha ráülsz, bizony elreped”, a szerszámismeretet: „a kés éles, vigyázz vele, elvágja az ujjadat, ha nem vagy óvatos”.

Nincs wifi, csak jókedv

Láng György büszkén mutatja nekünk: tavaly egy mérleghintát készítettek el a gyerekekkel egy faragatlan gerendából és egy tuskóból. Az igen míves, rozettával díszített kerti játékot egy teljes héten át „nyiszálták-fűrészelték”. Az ülőrészek egy-egy ökörfejre emlékeztetnek.

Viasz Zoltánnál fúvós- és ritmushangszerek készülnek
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

– Valaha ezeknek a fából készült gyermekjátékoknak nagy hagyománya volt, csak hát ezeket mind szétszedték – fogalmazott a mester. Ma már, láthatjuk mi is városszerte, jobbára szabvány eszközök vannak a játszótereken, a kézműves, népi játékokat ünnepek idején kapják csak elő a hagyományőrző csapatok.

 

A fafaragó tábor talán ezért is ünnepidőként élhető meg: a kitűnő, gyerekkezek faragta hinta kiválóan szuperál, mellette, ha nem is fából faragott királyfi , de egy pár gólyaláb fekszik a fűben, a munka közti szünetekben ezzel is szívesen mókáznak a fiúk. Ha éppen nem valamelyik fára másznak föl, vagy a karikahajításban kelnek versenyre – kiteljesedőben a férfi erejük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában