Visszahívott szorgos élet

2018.08.01. 11:30

Érkezők és távozók váltója az etyeki öreg svábházban

Az öreg svábház részletei megindítóak, a konyhakertben paradicsomfák tobzódnak, telik a komposztkas. Ez nem a múlt, hanem a jelen.

Zsohár Melinda

Folyamatosan érkeznek az ifjú önkéntesek „vidékiséget” tanulni és élni

Fotó: Zsohár Melinda/ Fejér Megyei Hírlap

Sokan csak ábrándoznak róla, hogy visszatérnek a nem is oly régen elhagyott életformához, beleértve a kevésbé feszes napi ritmust. Ez különös ellentmondás a 21. században: a visszatérés számít radikális újításnak. Nevezik lassú életnek, amihez hozzátartozik a másféle étkezés, az önellátás – negyven-ötven éve még számosan így éltek falun, ma pedig hitetlenkedünk, hogy aligha megvalósítható.

Kármán Erika tősgyökeres budapesti lányként a főváros szívében lakott. Imádta a nyüzsgést, a mozgást, a patinás urbánus környezetet, mígnem elszomorodott a lelke több ok miatt – megesik ez bárkivel. Elhallgatott a biztos belső hang, elfogyott a kiapadhatatlannak látszó belső erő. S érkezett a baráti hívás: Gyere Etyekre kecskékre vigyázni, mert elutazunk!

Kármán Erika élete gyökerestül megváltozott
Fotó: Zsohár Melinda/ Fejér Megyei Hírlap

Környezettudatos bevásárlóközösség

Innentől egy kicsit újhullámos cseh filmhez hasonlatossá vált Erika élete, kecskehajkurászással és -fejéssel, az etyeki élet bevételével, az őt befogadó szeretet megtartóerejének megtapasztalásával. Hat éve történt mindez, s Erika azóta nem aludt imádott Budapestjén. Az új kötődés élménye azóta sem ereszti. Miért is kellene választania?

Egy éve vette meg a szép svábházat a Deák Ferenc utcában a szervezetfejlesztéssel, képzéssel, ifjúsági munkával foglalkozó Erika, s pályázik folyamatosan. Elnöke a fővárosban szerveződött Szatyor Egyesületnek, amelynek tagjai környezettudatos élelmiszer- fogyasztók, gondosan megszervezett bevásárlóközösséget alkotnak. Ismerik a termelőket, akiktől vásárolnak, vállalják a fáradságot, amivel kikerülik és helyettesítik a valóban kényelmes fogyasztói világot.

Folyamatosan érkeznek az ifjú önkéntesek „vidékiséget” tanulni és élni
Fotó: Zsohár Melinda/ Fejér Megyei Hírlap

Külföldi fiatalok jönnek „vidékiséget” tanulni

Az etyeki házban megtartotta a puritán sváb enteriőrt, az újraértelmezett használati eszközökkel, a rusztikus elemekkel, a cseréppadozattal, az ódon gerendákkal. Az Európai Ifjúsági Szolgálat közreműködésével folyamatosan érkeznek az ifjú önkéntesek „vidékiséget” tanulni és élni, most éppen lett, olasz és katalán fiúk, lányok költöztek be kilenc hónapra a házba. Kolja etyeki fiatalember építi újra a gyönyörű kőkerítést, szépül a porta, tervezik a jövőt, indulásként közösségi barkácsműhellyel. Augusztusban permakultúrás tábort tartanak, öt országból érkeznek a fiatalok.

És nem mellékesen szervezi Miksa Zoltán és Orsolya az Etyek jam közös zenélős esti találkozóit a hónap utolsó péntekjein a hajdani istálló termeiben. E házból és portáról egy kicsit mindig más lélekkel távoznak, mint ahogyan érkeztek. Ez már többszörösen kiderült.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában