Almási Ferencet is díjazták

2018.08.17. 17:30

Hivatalos: emlékév lesz Fehérváron a 2022-es esztendő

Új kutatóközpontokat alapít a város az ősz folyamán. Emlékév lesz az Aranybulla 800. évfordulója. Kicsit többen kapnak ösztöndíjat. Halad a Széchenyi-Horvát kereszteződés bővítésének ügye.

Majer Tamás

Almási Ferenc nyugalmazott tisztifőorvos a polgármestertől kapta meg a díjat, a közgyűlés színe előtt

Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

Székesfehérvár Egészségügyéért díj

A közgyűlés elején Székesfehérvár Egészségügyéért díjat vehetett át Almási Ferenc. A nyugalmazott tisztifőorvos 1995-től vezette az ÁNTSZ Székesfehérvári Városi Intézetét, 1998-tól mint tisztifőorvos.

– 2016 szeptemberéig, 33 éven át dolgozott a népegészségügy szolgálatában alázattal, igényességgel, a legmagasabb szakmai színvonalon – szólt a laudáció.

Emlékév, Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóintézet

Amit már eddig is tudhattunk, pénteken vált hivatalossá: 2022 emlékév lesz Fehérváron. Egyfelől az 1222-ben kiadott Aranybulla, másfelől Székesfehérvár 972-es alapításának évfordulója tiszteletére. A hagyomány szerint 1050 évvel ezelőtt alapította a későbbi koronázó várost Géza fejedelem.

A szakmai előkészületeket hivatott segíteni a november elsejével felálló Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóintézet. Dolguk Fehérvár várostörténeti kutatása, azok eredményének népszerűsítése, s az emlékév előkészítésében való szerepvállalás lesz. A nagy régész, fehérvári patrióta Siklósi Gyula tudományos hagyatékának gondozása is a róla elnevezett intézet feladata lehet. Ebben azért is bízhatunk, mert örökösei nevének használatába is beleegyeztek. A név Kulcsár Mihály, a Szent István Király Múzeum igazgatójának ötlete volt.

Almási Ferenc nyugalmazott tisztifőorvos a polgármestertől kapta meg a díjat, a közgyűlés színe előtt
Fotó: Koppán Viktor Dávid / Fejér Megyei Hírlap

Prosperis Alba Kutatóintézet, ösztöndíjak, közlekedés

Egy másik központ alapítása is közeleg. Szeptember elsejével létrejön a Prosperis Alba Kutatóközpont. Feladatuk jövőkutatás lesz. Okos technológia, jövő-orientáció vagy éppen, hogy 10-15 év múlva milyen új munkahelyek lesznek – csak néhány példa ezek közül.

Az új tanévben többen juthatnak zsebpénzhez a félévente meghirdetett Alba Regia Középiskolai illetve Felsőoktatási Ösztöndíjakból. Az előbbibe, építőipari képzésük okán bevonják a Jáky iskolát is. 20 diák kap havi 10 ezer forintot. Felsőoktatási ösztöndíjból az Óbudai Egyetem fehérvári karának hallgatói közül öten, a Corvinus fehérvári campusára járók közül négyen kapnak majd ötször 20 ezer forintot az őszi szemeszter alatt. A Kodolányi János Egyetem egy előadó-művészeti szakos hallgatója is részesül ugyane támogatásban. Ők idén először kerültek be a programba.

Továbbra is napirenden van a Széchenyi-Horvát kereszteződés jobbra kanyarodó sávja. A pénteki közgyűlés a beruházás közbeszerzési eljárása kapcsán hozott döntést. Több mint 100 millió forint jut az új sávra, amely a városba befelé irányuló forgalmat segíti, a Széchenyiről jobbra, a Horvát István útra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában