hol csobbanjunk?

2018.07.08. 10:00

Ingyen strandolna? Mutatjuk, hol teheti meg a Velencei-tó körül

Ha úgy gondolja, hogy idén nyáron az utolsó dolog a strandbelépő, amire költeni akar, cikkünk Önnek szól: a következő szabadstrandok várják a Velencei-tó körül.

Tringli Alexa

A napernyőtartókkal van parcellára osztva a strand

Fotó: Elekes Gergő/Feol

Nyüstöli az unoka, hogy fürdeni akar? Csak munka után érnek rá leugrani a vízpartra csobbanni egyet? A strandbelépőt inkább fagyira és/vagy sörre költené? Akkor válogasson az alábbi szabadstrandok közül:

Agárd

Az Agárdi Tini Strand az Üdülők útján található. Fás, nagy területű parkolóval rendelkező strandra érünk, amiért jóllehet fizetni kell, de őrzött területen állnak autóink és motorjaink. A strand füves, a part mellett betonsáv vár.

A strand fás terület mentén fekszik
Fotó: Elekes Gergő/Feol

Kölcsönözhetünk vízbiciklit, napernyőt, ehetünk fagyit, van büfé mindenféle strandos étellel-itallal, gyrosszal, lángossal, sörrel. Kulturált mosdót találhatunk itt, valamint zuhanyzásra alkalmas csapok is rendelkezésünkre állnak.

Fémből készült lejárón közlekedhetünk, a betonsávon szárítkozhatunk Fotó: Elekes Gergő/Feol

Ottjártunkkor sokan voltak a parton és a vízben is, hétköznap kora délután ellenére. Amikor nincsenek fürdőzők, a kacsák veszik át az uralmat a fű felett, így sokszor alaposan körül kell néznünk, hová teríthetjük le a törölközőinket.

Sokan fürdőztek a borús idő ellenére is
Fotó: Elekes Gergő/Feol

S bár láttunk vízmentő csónakot a parton, vízimentővel nem találkoztunk. A víz mélységére tábla figyelmeztet:

Fotó: Elekes Gergő/Feol

A Szabadstrandon egészen hasonló a helyzet, a fém bejárók helyett azonban a fa lejárók vannak, ezzel foglalkoztunk korábbi cikkünkben is.

Gárdony

Több ingyenesnek kikiáltott strandot találtunk az interneten, melyekről kiderült, hogy kempingezők, így ezeket kihagytuk a felsorolásunkból.

A Tavirózsa utca végén a bicikliútba futunk bele, mely közvetlenül a tó mentén halad. Itt található következő állomásunk, mely ugyan szabadstrandnak nem nevezhető, inkább csak egy lebetonozott partszakasz.

A bicikliút közvetlenül a strand, így a víz mellett fut
Fotó: Elekes Gergő/Feol

Kisebb szigetet alkot a víz közepén, melyen a nád az úr, nekünk inkább a betonon a helyünk.

Ez a látvány fogadja a Tavirózsa utca végére érkezőket
Fotó: Elekes Gergő/Feol

A víz viszonylag mély, így csak jó úszóknak ajánlott. Autóinkat kicsi parkolóban hagyhatjuk, ami közel van a parthoz és ingyenes.

Egy méter széles lebetonozott partsáv áll rendelkezésükre, egyébként a víz az úr
Fotó: Elekes Gergő/Feol

Ha továbbsétálunk a nádas mentén, egy festékkel fújt üzenet áll elénk:

Fotó: Elekes Gergő/Feol

Innentől saját felelősségünkre nézelődjünk tovább, a Gárdonyi Naturista Strand következik! Azonban félnünk nem kell, nagy távolság van a két strand között. A nudista strand igazán a természet közelségét kínálja, ugyanis itt semmilyen büfé, szolgáltatás nem vár ránk, csak a vízpart.

A Tulipán utcai partszakasz sem nevezhető igazán strandnak, a bicikliút mentén csobbanhatunk.

A bicikliút mentén nincs nád, így itt is áztathatjuk a lábainkat
Fotó: Elekes Gergő/Feol

Kifejezetten köves a talaj, ez is lehet az oka, hogy leginkább horgászokat látni, mintsem fürdőzőket. Több négylábút láttunk a vízben, de egy gárdonyi rendelet tiltja a kutyák és általában háziállatok fürdetését a tóban! Ez vonatkozik Gárdonyra, Agárdra és Dinnyésre is.

A víz nem mély, de nem kifejezetten fürdésre való Fotó: Elekes Gergő/Feol

Egy vízbe nyúló kerítés választ el a Tóparty Rendezvénystrandtól, ahol többféle büfé áll rendelkezésünkre és akár kajakot is kölcsönözhetünk. Itt érdemesebbnek tűnik beruházni egy strandbelépőre.

Velence

Velencén három helyen engedik a fürdést, a Cserje utcai partszakasz, a Tóbíró strand, és a Korzó. A Cserje utcai szabadstrandot mindenki saját felelősségére használhatja, mert mély a víz, a parkolóért és mosdóért fizetni kell.

A Tóbíró Strandon található Venice Beach Cable Park, azaz a Velencei Vízisí és wakeboard pálya, ami szintén a bicikliút mentén terül el, bár könnyen észrevehető, hiszen a vízisízőket segítő kábelek és építmények szinte mindenhonnan láthatók a tó körül. Füves terület, mindenféle finom falat vár az éttermekben, nagyon sokan itt tartanak pihenőt tekerés közben. Nagyon mély a víz, így itt is csak gyakorlott úszók fürödjenek, de egy jó strandos lángos majszolása közben kifejezetten pihentető a wakeboardosokat nézni. S ha kedvet is kapunk, mi is tehetünk egy próbát, mennyi ideig tudunk a víz felszínén maradni.

Az összes szabadstrand közül egyértelműen a Velence Korzó a győztes. Hosszan elterülő homokos part, mely parcellákra van osztva, területünkre napernyőt kölcsönözhetünk.

A napernyőtartókkal van parcellára osztva a strand
Fotó: Elekes Gergő/Feol

Rengeteg a büfé, étterem, fagyizó, az üzletekben mindenféle strandoláshoz szükséges eszközt vehetünk a felfújható unikornisos matracoktól a labdákon át a bikiniig. A korzó környékén áruház is található, valamint gyermekeink dodzsemezhetnek és kisvonatozhatnak is. Elsősegélynyújtó helyiség, tiszta mosdók és öltözők állnak a rendelkezésünkre. Ami kifejezetten a Korzó irányába döntötte a mérleget, az a vízimentők jelenléte.

A lejtős, homokos parton, pici gyerekekkel is könnyű bemenni a vízbe
Fotó: Elekes Gergő/Feol

Kutyát itt sem vihetünk a vízbe, de mivel a fent említett gárdonyi rendelet Velencére nem vonatkozik, így a Drótszamár Kemping az egyetlen (fizetős) hely, ahol fürödhetünk kedvencünkkel.

A fürdőzök között egy békés, és igen homokos hattyú tollászkodott, ez ám a békés együttélés!

Egy hattyú battyog teljes nyugalomban a strandolók között
Fotó: Elekes Gergő/Feol

Kihagytunk valamit? Ha Önök ismernek még több szabadstrandot, írják meg nekünk kommentben!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában