ne hagyjuk azonnal abba a pirulák szedését!

2018.07.06. 14:00

Visszavonták az egyik vérnyomáscsökkentőt – Mi a betegek teendője?

Alaposan felforgatta az orvosi rendelők nyári uborkaszezonját az, hogy több valsartantartalmú vérnyomáscsökkentő gyógyszert kivontak a forgalomból. A magyarázat szerint a gyártási folyamat során keletkezhettek szennyező anyagok. Mi most a teendő? A betegekben már megy fel a pumpa, a rendelők pedig hamarosan megtelnek páciensekkel és kérdésekkel.

S. Töttő Rita

A visszahívott készleteket már vissza is küldték a patikák, mutatja Schneider Attila.

Fotó: Koppán Viktor/ Fejér Megyei Hírlap

Múlt pénteken felfüggesztették, most szerdán pedig visszavonták a kínai Huahai Phar­maceuticals által gyártott valsartan hatóanyagú gyógyszerek forgalmazását Magyarországon és az unióban egyaránt. Ilyen nagy volumenű visszahívásra az elmúlt évtizedekben nem került sor, most is azért ekkora a riadalom, mert az egyik legnagyobb arányban használt, és ezért a legnagyobb piacot lefedő gyógyszertípusról van szó.

Az érintett vérnyomáscsökkentők szedésével kapcsolatosan azonnal komoly kérdések vetődtek fel a betegekben, amelyekre főként a gyógyszertárakban, a háziorvosi és szakrendeléseken szeretnének majd választ kapni az elkövetkezendő napokban. Érdemes megnézni vagy a gyógyszertárban megkérdezni, vajon a kezünkben lévő gyógyszer érintett-e a témában, mert ha igen, mindenképpen orvosi konzultációra lesz szükség a továbbiakról.

Altorjay András kardiológus
Fotó: Koppán Viktor/ Fejér Megyei Hírlap

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) állásfoglalásában hangsúlyozza: a betegek legkésőbb egy hónapon belül keressék fel ke­zelőorvosukat, és konzultáljanak vele, milyen készítményt javasolnak a korábbi helyett. Ám az intézet nyomatékosan felhívja a figyelmet arra is: a gyógyszeres terápia átállításáig folyamatosan szedni kell a korábbi készítményt, hirtelen leállni nem szabad, ugyanis a gyógyszer szedésének megszakítása miatt megnő a vérnyomás, ami a szívinfark­tus és a szélütés kockázatát emeli! Ugyanezekre a felhívásokra helyezte a hangsúlyt Altorjay András, az ismert fehérvári kardiológus is, aki kérésünkre elmondta:

– Ahogy én tudom, egy kínai vevő kérte, nézzék át az érintett gyógyszerek gyártási folyamatát. Ekkor derült ki, hogy a gyártásban érintett egyik járulékos anyag szennyezése karcinogén, amely rosszindulatú folyamatot okozhat a szervezetben. Ez azonban soha nem azonnali hatás, hanem évek során, felhalmozódással kialakuló folyamat lehet – fogalmaz a szakember, hozzátéve: ezért kellett ezt a lépést megtenni és kivonni a forgalomból a veszélyes szereket.

A kardiológus mindenképpen azt javasolja, ahogy az OGYÉI is: helyettesítés nélkül nem szabad abbahagyni az eddig szedett gyógyszert, mindenképpen szükséges másikat felíratni. Szakmai szemmel a hatóanyagok közötti váltás izgalmas folyamat, mondja Altorjay, aki az egyszeri hatások mellett később kialakuló, illetve tartós hatásokat is említ. Ezekre a szakembereknek mindig oda kell figyelniük.

A visszahívott készleteket már vissza is küldték a patikák, mutatja Schneider Attila.
Fotó: Koppán Viktor/ Fejér Megyei Hírlap

Nem árt tudni azonban, hogy nem minden valsartantartalmú gyógyszer mumus. Az OGYÉI így fogalmaz: vannak olyan készítmények, amelyekhez a valsartan hatóanyagot nem a Huahai Pharmaceuticals szállította, minőségük megfelelő, így ezek a jövőben is forgalmazhatók. Lehet is őket kapni – most még.

Schneider Attila, a Fe­jér Megyei Gyógyszerészeti Kamara elnöke ugyanis azt mondta a Fejér Megyei Hírlapnak: a forgalmazható, tehát a minőségi kifogásban nem érintett valsartantartalmú gyógy­szerek még kaphatók, de már most látszik, hamarosan vélhetően kifogynak belőle a patikák. A piaci forgást látó szakember szerint a más hatóanyag-típusú vérnyomáscsökkentők jelenleg könnyebben beszerezhetők – ezért az orvosi konzultáció során érdemes felvetni az átállás lehetőségét. Persze ezek mind komoly szakmai megfontolást igénylő kompetenciák, ezért az érintett szakorvosi szervezetek pontos ajánlásokat fogalmaztak meg a családorvosok, belgyógyászok, kardiológusok és egyéb szakorvosok számára a gyógyszerek helyettesítésére és az átállásokra vonatkozóan.

A patikákban lévő érintett gyógyszerkészleteket már vissza is hívták a nagykereskedők. A tételek árát vissza­térítik a gyógyszertáraknak, ám azt még nem tudni, a betegeknél lévő gyógyszerekkel mi a helyzet. Ezeket a patikáknak még nem kell visszavenniük, árukat visszatéríteniük. Ezzel kapcsolatosan jelenleg is tárgyalások és egyeztetések zajlanak az érintett szervezetekkel. Az OGYÉI ígérete szerint amint dűlőre jutottak, tájékoztatják a betegeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában