Tiszta erőből nyár!

2018.07.04. 09:00

Hetente több száz gyermek fordul meg a Bregyó-közi táborban

Javában dübörög a nyár, a város Bregyó-közi táborában is. A gyerekeknek csak úgy repül az idő az árnyas fák alatt.

S. Töttő Rita

Nem nagyon lehet unatkozni a Bregyó táborában: van minden, mi leköti agyereket: társak, játszóeszközök, bemutatók, foglalkozások

Barnabás, Kamilla, Réka és Dominik a tinédzserkor küszöbén álló gyerekek, akik a Bregyó táborban találkoztak először. Székesfehérvár különböző pontjáról érkeztek a város napközis táborába, és itt, a lombos fák és a nagy terasz hűs árnyékában találtak egymásra. Megeshet, hogy csak egy kis kockázás erejéig, ugyanis rajtuk kívül még háromszázötven gyerek szaladgál és keresi a helyét ebben a közegben.

 

Mind olyan fehérvári gyerekek, akiknek szülei a nyári szünet ideje alatt sem tudnak hónapokon át otthon lenni. Felügyelet pedig kell, ami itt meg is van: huszonhat pedagógus ügyel a több száz gyermekre. Hétfőn, a tábor első napján látogattunk el hozzájuk, és bizony irigylésre méltó közeget láttunk: többgenerációs játszóeszközök, nagy rét árnyas fákkal, külső-belső foglalkoztató helyek várják a táborozókat. Az étkeztetésre sincs gondjuk – ezt már Lőrincz Tímea, a tábor vezetője mondta el a Fejér Megyei Hírlapnak –, ugyanis a gyerekek egy közeli menüztetőhelyen étkeznek.

Nem nagyon lehet unatkozni a Bregyó táborában: van minden, mi leköti agyereket: társak, játszóeszközök, bemutatók, foglalkozások

Nagy a sürgés-forgás, láthatóan senki sem unatkozik, vagy ha mégis, az csak az első nap feszültsége lehet. Nosztalgikus érzést kelthet sokakban ez a hely, hiszen bizony vannak, akik gyermekkorukban maguk is jártak itt, s ma már a saját gyerekeiket hozzák ide. A több évtizede működő „Bregyó tábor” idén is kihagyhatatlan sokak számára – elérhető fizikailag és anyagilag egyaránt.

Sőt, nem is kell elhozni ide a gyerekeket – mondta el Tímea –, hiszen előre egyeztetett találkozóhelyeken, iskolák, művelődési házak mellett várják a gyerekeket reggelente, akiket busszal hoznak el a helyszínig a pedagógusok. A tábor napidíjas: egy nap 508 forintba kerül, a tartós betegek féláron jöhetnek, a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülőknek viszont ingyenes a táborozás. Azoknak a szülőknek sem kell aggódniuk, akik csak most ocsúdnak fel és jönnek rá, hogy szükségük lesz napközbeni segítségre:

– Hat heti turnus van, azaz augusztus 10-ig tart a tábor. Aki a következő héten szeretné hozni a gyereket, az előző hét szerda délelőttig kell, hogy leadja a jelentkezését és a költségeket is eddig kell kifizetni. A Városgondnokság honlapján, illetve a Bregyó bejáratánál lehet jelentkezni – tudtuk meg a táborvezetőtől. Tartalmas szórakozásra és kikapcsolódásra számíthatnak itt a gyerekek: lesznek kézműves és sportfoglalkozások, társasjátékok, előadások is. A honvédség gázálarcokkal és védőruhákkal készül, de lesz lövészet, rendőrségi előadás, egészségfejlesztés és vadmadárkórházas bemutató is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában