Szabad a strand

2018.07.23. 07:00

Fejér megyében nyolc természetes fürdőhely kiváló osztályozást kapott

A legfrissebb adatok alapján Fejér megyében szinte valamennyi kijelölt természetes fürdőhely kiváló osztályozást kapott. Azaz a tizenháromból nyolc kiváló; kettő jó; három új, besorolás alatt.

V. Varga József

Természetes fürdőhelyink minősítése kiváló, jó, tűrhető és kifogásolt lehet

Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

A természetes fürdővizekben való fürdés feltételeit és az engedélyezés rendjét a természetes fürdővizek minőségi követelményeiről, valamint az ezek kijelöléséről és üzemeltetéséről szóló vonatkozó kormányrendelet szabályozza. Amint Marton Istvántól, a Fejér Megyei Kormányhivatal kabinet koordinátorától, illetve Belláné Apostol Máriától, a kormányhivatal népegészségi főosztályának osztályvezetőjétől megtudtuk: megyénk népegészségügyi főosztályának illetékességi területén, a Velencei-tó partján tizenkét természetes fürdőhely kapott fürdővíz használati engedélyt, a Duna-holtágon pedig egy.

A Velencei-tavi strandok a következők (zárójelben a kiválótól eltérő minősítéssel), Agárd: Napsugár strand; Park kemping és strand (jó); Tini szabadstrand (új, besorolás alatt); VVSI Tópart utcai strand (új, besorolás alatt). Gárdony: Panoráma partszakasz, Pisztráng utca (új, besorolás alatt); Sport Beach kemping és strand. Velence: Drótszamár Park és Kemping strand; Északi strand; Hotel Resort & Spa strand; Korzó és szabadstrand; Tóbíró közi szabadstrand. Velencefürdő: Gárdonyfürdő TóParty Rendezvénystrand. Dunaújvárosi holt-Duna: Dunaújváros, Szalki-szigeti szabadstrand (jó). A strandok többségében a fürdési idény június elsejétől augusztus 31-éig tart.

A szakemberek elmondták: a fürdővíz használati engedélyezéseket megelőzően az illetékes járási hivatal népegészségügyi osztályai helyszíni szemlét tartottak a szakhatóságok, a fürdővíz fekvése szerint illetékes önkormányzatok, valamint a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Fejér megyei szakaszmérnöksége képviselőinek részvételével. A fürdőhelyek részére kiadott fürdővíz használat engedélyezési határozatokba belefoglalták a szakhatóságok hozzájárulásait.

Természetes fürdőhelyink minősítése kiváló, jó, tűrhető és kifogásolt lehet
Fotó: Koppán Viktor Dávid/Fejér Megyei Hírlap

Az engedélyezést követően, az előírások teljesítésének ellenőrzése céljából a járási népegészségügyi osztályok munkatársai többszöri helyszíni ellenőrzést tartanak. A szezonban általában havi rendszerességgel történik népegészségügyi, közegészségügyi ellenőrzés.

Általánosságban elmondható, hogy a strandok jól felszereltek, biztosított a WC, kézmosó, ivókút, hideg-melegvizes zuhanyozó, hulladékgyűjtő, az ivóvízellátás a közüzemi ivóvíz hálózatról történik, a szennyvizet közcsatornába vezetik. A kiszolgáló strandterület jellemzően gondozott, parkosított, tisztántartott. A vendégek rendelkezésére álló kiszolgáló egységek, öltözők, zuhanyozók és illemhelyek karbantartottak, takarítottak, egy-két esetben tapasztaltak csak kisebb hiányosságot. Az elsősegélynyújtás személyi és tárgyi feltételei általában rendelkezésre állnak.

A fürdővíz mintavételi ütemterveket a kiadott engedélyező határozatokban rögzítették; a laboratóriumokban, a fürdővízmintákban a Fekál Enterococcus, az Escherichia Coli és a Klorofill-a jelenlétét vizsgálják. A természetes fürdővizeink szezon előtti és alatti mintavételezései ütemezetten megtörténtek, a természetes fürdővíz minták laboratóriumi vizsgálati eredményei szerint a fürdővizek eddig valamennyi strandon megfelelő minőségűek voltak.

A fürdővizeket minőségüknek megfelelően az alábbi osztályokba sorolják: kiváló, jó, tűrhető, kifogásolt. Mindezek alapján Fejérben szinte valamennyi kijelölt természetes fürdőhely kiváló osztályozást kapott.

A Velencei-tavon a kijelölt természetes fürdőhelyeken kívül a tó vize nem ellenőrzött, a fürdés ezeken a helyeken nem ajánlott! – tették hozzá a szakemberek. Hazánk területén az aktuális vízminőségi eredmények az oki.antsz.hu címen tekinthetők meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában