In memoriam

2018.07.03. 14:24

Elhunyt a kamarai Életmű-díjas Fiers Gyula

Elhunyt Fiers Gyula, a Fiers Mechanika Kft. alapítója, tulajdonosa, egyben ügyvezető igazgatója. Gyakran lehetett tőle hallani a következőt: „A térdemen is vasat faragtam”.

V. Varga József

Forrás: Fiers Mechanika

A kamarai Életmű-díjas Fiers Gyulával régóta terveztük már a beszélgetést. Elkéstünk, a sors közbeszólt, Gyula a napokban az égi mechanika műhelybe költözött. Az elmúlt több mint fél évszázadot a gépek, a szerszámok és az alkatrészek világában töltötte, s minden percét szerette.

A „vasas” céget 1980-ban alapította kisiparosként a szabadbattyáni szülői ház melletti garázsban egy fűrészgéppel és egy hagyományos esztergagéppel. Első nagy megrendelője a Pécsi Dohánygyár volt, ahova forgácsolt egyedi alkatrészeket készített. Tíz évre rá az elsők között vásárolt CNC- megmunkálógépet, ami szimultán háromtengelyes bonyolult felületek megmunkálását tette lehetővé.

Fotó: Fiers Mechanika

A Fiers Mechanika töretlenül fejlődött: a fejlesztésekkel folyamatosan és szisztematikusan növelte gépparkját, munkatársai létszámát és infrastruktúráját. Fiers Gyula a kétezres évek elején újabb csarnok építése mellett döntött. A nagyközség délnyugati kapujában álló új üzemcsarnokban jelenleg több mint 3000 négyzetméteren folyik a termelés a korszerű forgácsoló gépekkel. Magyarországon működő multinacionális vállalatokat tudhat vevői között, és termékeinek jelentős részét Németországba és Dániába is szállítja.

A társaság büszke arra, hogy negyvenhat fős munkatársi létszámából tizennégyen már több mint 10 éves munkaviszonnyal rendelkeznek – mondta el lapunknak az alapító fia, Fiers András tulajdonos, ügyvezető igazgató. Négyen 20 éve, ketten 30 éve dolgoznak már a battyáni cégnél.

Fotó: Fiers Mechanika

Fiers Gyula munkája egyben a hobbija is volt. Soha nem dicsekedett. Tesszük a dolgunkat! – mondta mindig, amikor találkoztunk. Gyula, ugye abban a sötétkék köpenyben állsz most is az esztergagép mellett? Kezedben a tolómérő? Nem zavarlak. Dolgozol…

Fiers Gyulát július 5-én, csütörtökön 14 órakor kísérik utolsó útjára a szabadbattyáni református temetőben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában