Fagyira, húsra árgus ellenőri figyelem

2018.07.20. 11:30

Az EFOTT-on kevés, a Rocmaratonon semmilyen hibát nem találtak az ellenőrök

Az csak a kisebbik baj, ha a hideg a virsli és meleg a sör. Komolyan. A nyári szezonban többen esznek lacikonyhák pultjainál, vízparti lángosnál, hamburgeresnél. S persze ilyenkor menő a fagyi is. A fesztiválok és vásárok bódéinak gyenge pontja lehet a termékek hűtve tárolása – élelmiszerhigiéniai szempontból!

Majer Tamás

Fotó: EFOTT

– A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a Fejér Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály szakmai irányításával idén is elindultak a nyári kiemelt célellenőrzések Fejér megye területén – tudtuk meg Sziebert Gergelytől, a másodjára említett hivatal vezetőjétől.

A nyári időszakban a szokásos ellenőrzéseken kívül, extra figyelemmel ellenőrzik a szezonálisan üzemelő, illetve idegenforgalmi szempontból kiemelt helyeken, strandokon működő kereskedelmi és vendéglátó létesítményeket, fesztiválokat, vásárokat, valamint az ifjúsági és gyermektáborokat is. Nagy hangsúlyt fektetnek a szezonális termékek – fagylalt, fűszerezett, pácolt előkészített húsok, zöldség-gyümölcsök – vizsgálatára. A szemlék során ellenőrzik az egységek műszaki és higiénés állapotát, az étel előállítás és kiszolgálás módját, a felhasznált alapanyagok minőségét, de származásának igazoltságát és a dolgozók higiéniáját, egészségügyi alkalmasságát is.

A szemlék során ellenőrzik az egységek műszaki és higiénés állapotát is
Fotó: FMH Archív

A nagy meleg miatt a rendezvényi árusításnak élelmiszerhigiéniai szempontból gyenge pontja lehet a termékek hűtve tárolása, ezért a hatóság kiemelt figyelmet fordít a hűtési lánc fenntartásának és dokumentáltságának vizsgálatára. Nagyobb rendezvények és fesztiválok szervezőit tájékoztató anyaggal látják el a rendezvényi árusítás legfontosabb élelmiszer-biztonsági szabályai kapcsán.

Ha olyan körülményt tapasztalnak a hivatalok ellenőrei, amely súlyos élelmiszerbiztonsági kockázattal járhat, úgy azonnal felfüggesztik a létesítmény üzemelését és takarítást, fertőtlenítést rendelnek el.

A tavaly nyári szezonban összesen 297 létesítményt és 381 terméket ellenőriztek a hatóság emberei, ebből 50 tételt vontak ki, többségük jelölési hibás vagy jelöletlen termék volt. A forgalomból kivont tételek összmennyisége 119 kilogramm volt. A tavaly nyári célellenőrzés hatósági mintavételei során egy fagylalt és egy pácolt hús minta esett mikrobiológiai kifogás alá. Több rendezvényen is szembetalálkoztak a kézmosási lehetőségek teljes hiányával, vagy nem megfelelő voltával.

Fotó: EFOTT

A múlt héten lezárult EFOTT és Rockmaraton fesztiválon is jelen voltak az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság ellenőrei. A velencei EFOTT-on üzemelő élelmiszervállalkozási egységek közel 90 százalékában tartottak ellenőrzést. Két esetben szabtak ki bírságot nem megfelelően előkészített alapanyag felhasználása, kézmosás feltételeinek hiánya, valamint helytelen hűtés miatt. Egy esetben pedig figyelmeztetésben részesült egy vállalkozó: takarításra sarkallták ezzel.

A dunaújvárosi Rockmaraton fesztiválon az Élelmiszerlánc-biztonsági Hatóság a Népegészségügyi Hivatal és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal dolgozói közösen tartottak ellenőrzéseket. Nem volt semmilyen kiemelkedő élelmiszerbiztonsági hiányosság!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában