Kiirtották?

2018.07.25. 18:30

A parlagfűnek kasza – Helikopterrel ellenőrizték Fejér megyét

A parlagfű elleni kötelező védekezést egy 2008-as törvény írja elő. „A földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.”

Majer Tamás

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Sziebert Gergely, a Fejér Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Földhivatali Főosztály vezetője tájékoztatta portálunkat a parlagfűvel megvert területek ellenőrzéséről. Tegnap felpörögtek az események, lévén a parlagfű revizorok helikopterrel emelkedtek Fejér fölé. A Börgöndi repülőtérről startoltak el.

– Három fölszállással az egész megyét berepülik. Földhivatalos és növény- és talajvédelmis kolléga is felszáll, direkt azért, hogy jól beazonosíthassák a növényeket – közölte Sziebert.

A GPS koordináták bemérésével később a felszínen is megközelítik a parlagfüves részeket.

Olyan területek is szem elé kerülnek fentről, amelyek gépkocsival megközelíthetetlenek

– A tarlókon, ahol már learatták a növényt, élénkzöld színe miatt könnyen észrevehető a parlagfű, s mivel kollégáink elég gyakorlottak, a növénnyel fedett területeken is észreveszik a parlagfűvel szennyezett gócpontokat; eltérő színűk és méretük alapján. A földhasználók azonnal megkezdik a védekezést, amint tudomásukra jut a helikopteres felderítés, mert tudják, hogy nem marad rejtve egyetlen fertőzött terület sem. Sok esetben a helikopterből lehetett látni, hogy a gazdálkodók lázasan igyekeznek rendbe tenni földjeiket – mesélte a hivatalvezető.

A földfelszíni ellenőrzések természetesen már megkezdődtek, egészen a fagyok beálltáig, várhatóan októberig tartanak. Eddig több mint 14000 hektárt szemléztek, s 10 hektár parlagfűvel szennyezett területet találtak. A korábbi években parlagfűvel fertőzött területeken nem találtak hiányosságot. A NÉBIH által üzemeltetett Parlagfű Információs Rendszeren keresztül 9 bejelentést kaptak, 4 külterületet 5 pedig belterületet érintett.

A Börgöndi repülőtérről szállt föl a rendőrségi helikopter, fedélzetén az ellenőrökkel Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Egyébként a gazdáknak is feszt résen kell lenniük, figyelniük kell terciájukat akárhány irtás után is. Ha leselkedik a gyomnövény, rá kell küldeniük a kaszát újra és újra. Egy kapálás, talajforgatás során felszínre kerülő, akár még több évtizedes magvak sem átallnak újra kikelni.

Az allergiás megbetegedésben szenvedőkért

A parlagfüves területek felderítése, az esetleges eljárások célja a parlagfű fertőzöttség visszaszorítása, a pollenszórás és a magképződés megakadályozása – az allergiás megbetegedésben szenvedő emberek érdekében. Ahol július elseje után parlagfüves találnak, oda gyommentesítést előíró felszólítást, majd bírságot is küldenek. A bírság összege 15 ezertől 5 millió forintig terjedhet. Ha nincs más mód, a hivatal fogadott vállalkozóval végezteti el a gyomirtást, ezt utóbb kiszámlázzák.

Jegyezzük föl: Fejérben a parlagfű fertőzöttség az országos átlagnál – továbbra is – alacsonyabb. A hivatal szerint ez a gazdálkodók jogkövető magatartásának és a helikopteres felderítésnek tulajdonítható be. A rendszeres ellenőrzések következtében a gazdák odafigyelnek a területek állapotára, tesznek a parlagfű terjedésének megakadályozásáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában