Mindennapi egészségünk!

2018.07.10. 07:00

A jelenlegi orvoshelyzet nem túl rózsás Sárbogárdon

A megyei Szent György kórház sárbogárdi rendelőintézetében huszonegy szakrendelést működtetnek, mintegy 80 százalékos kihasználtság mellett. A fül-orr-gégészeti szakrendelésre jelenleg nincs orvosuk.

V. Varga József

Rácz Lajos főorvos (b) és Szilágyi Péter helyettes államtitkár a rendelőintézet korábbi ünnepségén

Fotó: V. Varga József/ Fejér Megyei Hírlap

Olvasóink közül többen is érdeklődtek a rendelőintézet, valamint a központi orvosi ügyelet munkája iránt. A dél-mezőföldi város egészségügyi alapellátásáról, valamint a járó- és fekvőbeteg-szakellátás közötti munkakapcsolatról nemrégiben az önkormányzat képviselő-testülete is tárgyalt. Amint Rácz Lajos intézményvezető főorvostól megtudtuk: 21 szakrendelés működik náluk, a fül-orr-gégészeti szakrendelésre jelenleg nincs orvosuk, a posztra olyan orvost keresnek, aki kellő gyakorlattal rendelkezik.

Milyen a sárbogárdi orvoshelyzet?

A gyógyító-megelőző tevékenység kapcsán elmondta, elsőként a cukorbetegek számára – az érintettek életmódváltásának elősegítésére, egyfajta baráti kör jelleggel – tájékoztató összejöveteleket terveznek. A jelenlegi orvoshelyzet nem túl rózsás Bogárdon – fejtette ki a háziorvosok képviseletében Jarabin János háziorvos. A munkafeltételek kapcsán a többi között kitért a rendelők folyamatos karbantartásának fontosságára. (A grémium boldog, nyugodt éveket kívánt a nyugdíjba vonuló Jarabin doktornak.)

Rácz Lajos főorvos (b) és Szilágyi Péter helyettes államtitkár a rendelőintézet korábbi ünnepségén
Fotó: V. Varga József/ Fejér Megyei Hírlap

Dózsáné Sasvári Ildikó járási tiszti főorvos üdvözölte a rendelőintézeti segítő csoportok létrehozásának szándékát, és hozzátette, az orvosok ösztönzése mellett fontosnak tartja az ápolónők anyagi megbecsülésének növelését is. Egyebek között elhangzott: a városban a nappali kórház indításához egyelőre nincsenek meg a feltételek, a helyiséget mintegy „nyitott rendelőként” használják.

Kevés az orvos a térségben

Amint megtudtuk: a sárbogárdi központi orvosi ügyeletet (Sárbogárd, Nagylók, Hantos) egy debreceni székhelyű társaság működteti 2013 szeptemberétől. A betegek ellátása a bogárdi ügyeleti rendelőben, az adott lakáson, illetve feltalálási helyen működik, az ellátás havonta átlagosan 576 órát tesz ki. Az orvosi ügyelet képviselője, Farkas Katalin a képviselő-testületi ülésen megjegyezte, tapasztalataik szerint a térségben kevés orvos található az alapellátó rendszerben. A kialakult kapcsolatot jónak ítélte a lakossággal és a népegészségügyi szolgálattal. A tiszti főorvos szerint viszont akadtak problémák az ügyelettel kapcsolatosan, kritizálta például a diszpécserközpont működését.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában