A tehetségek mutatták be tudásukat

2018.06.07. 07:10

Meghökkentő kísérletek sora Soponyán

Hogyan vehetjük ki a pénzt a víz alól, száraz kézzel? – erre a kérdésre is választ kaptak a természettudományi tehetségnap vendégei.

Szanyi-Nagy Judit

Kövecses Lili, Hollósi Lászlóné és a kirobbanó kísérlet

Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

Igazán látványos lehet a fizika és a kémia, főként ha a használt alapanyagok, eszközök tehetségek kezébe kerülnek. Így volt ez tegnap a soponyai Zichy János általános és művészeti iskolában, ahol 17 fiatal, hetedik és nyolcadik osztályos tanuló vállalkozott arra, hogy az osztálytársak, tanárok, szülők és az oktatási központ munkatársai előtt egy-egy kísérletet mutasson be.

– A tanulók nagy része érdeklődik a természettudományok iránt, iskolánk pedig tehetségpont. A két dolgot összekötöttük, így jött létre a tegnapra szervezett természettudományi tehetségnap – mesélte Hollósi Lászlóné igazgató.

Kövecses Lili, Hollósi Lászlóné és a kirobbanó kísérlet
Fotó: Szanyi-Nagy Judit/ Fejér Megyei Hírlap

Volt, aki a tananyaghoz kapcsolódó, más egy saját maga választott kísérletet mutatott be. Kövecses Lili például a kénport „cinkelte” meg, majd a hevítésnek köszönhetően egy látványos robbanásnak lehettek szemtanúi a jelenlévők. Nagy Zsolt azt mutatta be, hogyan lehet egy pár milliméteres víz alá helyezett pénzérmét kiszabadítani a vízből – egy lombik és egy borszeszégő segítségével – úgy, hogy száraz marad a kezünk, és a folyadékot nem öntjük ki, nem forraljuk el. A fiú állandó mozgatás közben felmelegítette a lombikot, majd azt szájával lefelé a pénzérme közelébe állította. A melegítés hatására a víz elkezdett a lombikba hatolni, így pár perc múlva könnyedén ki lehetett emelni az érmét a tálból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában