Spányi Antal celebrálja majd a misét

2018.06.27. 09:00

Magánszemélyek adományából állítanak Szűz Mária szobrot Magyaralmáson

Pintér Balázs Szűz Mária-szobrát a hét végére állítják fel a faluban. Az alkotás három magánszemély adományából készült.

B. Kiss László

A képen Pintér Balázs, akinek az almási már a többedik köztéri alkotása lesz

Fotó: Hrubos Zsolt / Fejér Megyei Hírlap

Polgár Antalné több évtizede él Magyaralmáson, harminc esztendőnél hosszabb ideig tanított a helyi iskolában. Tíz éve álmodozik a Szűz Mária-szoborról, s azóta gyűjtötte rá a pénzt. Adományát, amelyből megvalósulhatott a köztéri alkotás, két másik személy is kipótolta – tudtuk meg Bechtold Pétertől, a falu római katolikus egyházközségének világi elnökétől, aki a szoborállítás katalizátora is volt egyben.

Az alkotást a móri szobrászművész, Pintér Balázs készítette, akinek két éve avatták föl Bodajkon a Magyar szent család zarándoklata Bodajkra című kompozícióját, ami Szent Istvánt, Boldog Gizellát és Szent Imre herceget ábrázolja.

A képen Pintér Balázs, akinek az almási már a többedik köztéri alkotása lesz
Fotó: Hrubos Zsolt / Fejér Megyei Hírlap

Az almási Szűz Mária megformálására meghívásos pályázaton választották ki – tudtuk meg a művésztől. A szobor bronzból készül, és a templom előtt állítják föl. A 120 centis alak ugyanekkora talapzaton áll majd. Olyan szobrot szere­tett volna készíteni, amely nem elvont. Egy vonzó személyiséget kívánt méltó módon ábrázolni, valakit, akinek mozdulata, kisugárzása nem csak a hívőket fogja meg – mondja a szobrász. Szűz Mária almási szobrának kézfejéből két öntvény készült. Az egyiket azon a tárlaton is kiállították, amely szombaton nyílt Móron, a Lamberg-kastélyban az alkotó korábbi szobrásznövendékeinek műveiből. Az almási Szűz Máriát július 1-jén a Spányi Antal püspök által tartandó mise keretében avatják föl.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában