A B típusú jogosítvány 200 ezer forintba kerül

2018.06.22. 17:30

Húszéves kor alatt ingyenes lesz a KRESZ-vizsga és -tanfolyam

Július elsejével a 20 év alattiaknak ingyenessé válik a KRESZ-vizsga. Sokan kivárnak, ám tény: aki most kezdi a tanulást, nyáron már kicsi eséllyel lesz csak a kezében jogosítvány.

S. Töttő Rita

Varga József évtizedes tapasztalattal mondja: tanulni sokan akarnak, oktatni már egyre kevesebben

Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Azt gondolná az ember, hogy a tanév végével mindenki, aki tervezte, azonnal tanulóautóba ül, hogy megszerezze a jogosítványt. A 2018-as esztendő ebből a szempontból ugyanis tartogat néhány különleges lehetőséget: július elsejével a 20 év alattiak visszaigényelhetik a B típusú jogosítvány megszerzéséhez szükséges KRESZ-vizsga árát, maximum 25 ezer forint értékben. A jogosítványszerzés azonban nem olyan egyszerű, mint mondjuk tíz éve volt – világított rá a nehézségekre Varga József székesfehérvári szakoktató, aki azt látja, hogy egyre kevesebb a tanulóvezető-oktató.

– Amíg mondjuk 10 éve 7500 oktató volt országszerte, ma ez a szám alig éri el a 3500 főt. Ennek az az oka, hogy összesen két főiskolán van szakoktatói képzés, az is meglehetősen drága. Székesfehérváron évente ha két oktató végez, de lehet, akkor már sokat mondok – fogalmazott. – A munkatempó feszített, a folyamatos figyelem, akár 10 órán keresztül nagyon megterhelő – teszi hozzá a szakember, s ezzel elárulja azt is, miért is nem olyan népszerű manapság ez a karrierlehetőség.

A tanulók azonban mindig jönnek, illetve csak jönnének, ugyanis a jelentkezők gépkocsira való várakozási ideje – a fenti problémák miatt – két hónap is lehet. Aki tehát most kezdi el a tanulást, annak nem lesz nyáron már jogsija… – vélekedik az oktató. Vezetni megtanulni ma sem olcsó: egy óra 4500 forintba kerül, amelyből harmincat kell teljesíteni ahhoz, hogy a tanuló vizsgázni mehessen. Az elméleti képzés – amely ma már lehet tantermi vagy e-learninges is –, valamint a végén a KRESZ-vizsga összesen 25 ezer forint körül van. Ez igényelhető egyébként vissza július elsejétől, meghatározott helyzetekben.

Varga József évtizedes tapasztalattal mondja: tanulni sokan akarnak, oktatni már egyre kevesebben
Fotó: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

A törvény szerint azoknak jár vissza a vizsgadíj, akik 2018. július elseje után sikeres közlekedési alapismeretek vizsgát tettek és a vizsga időpontjában még nem töltötték be a 20. életévüket. Persze nem „csak úgy” jár a támogatás, hanem azt előtte ki kell fizetni: a közlekedési alapismeretek tanfolyam díjának és a sikeres közlekedési alapismeretek vizsga díjának ténylegesen megfizetett összege igényelhető tehát vissza, maximum 25 ezer forint erejéig. Ha kevesebbe került, akkor annyit kap vissza, ha többe, akkor a fennmaradó részt a vizsgázónak kell állnia.

A visszaigényléshez szükséges dokumentumot a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságánál lehet majd benyújtani. A támogatás azonban nem csak a magyar állampolgároknak jár majd: az állampolgársággal nem rendelkező magyar nemzetiségűeknek, továbbá nemzetközi megállapodások alapján a magyar állampolgárokkal azonos elbírálás alá eső külföldieknek is – hogy pontosan kiknek, arról érdemes lesz tájékozódni az államkincstáraknál.

Ma egy jogosítvány megszerzése 200 ezer forint körüli összegbe kerül – jól jön tehát az a támogatás, amelyet a sikeres vizsga után visszakérhet a tinédzser.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában