Szép lett

2018.06.26. 07:30

Felavatták a szépen felújított könyvtárat Baracson

A községben mindig történik valami, még akkor is, ha ez a kívülállónak éppen fel sem tűnik. Pedig érdemes odafigyelni a községre, mivel az idei évben jelentős fejlesztések valósulnak meg. Közülük is a legújabb befejezett projekt a könyvtár megújítása, amelyet számos érdeklődő előtt ünnepélyesen avattak fel a napokban.

Horváth László

Várai Róbert, Varga Lilla és Varga Gábor ünnepélyesen átadja a felújított könyvtárat

Fotó: Horváth László / Dunaújvárosi Hírlap

– Egy település fejlődésének nemcsak az a mérőfoka, hogy mennyi utat, járdát, épületet adnak át, hanem az is nagyon fontos, milyen közösséget tudnak teremteni a lakók. Baracson folyamatos ez a közösségépítés – köszöntötte a könyvtáravató ünnepség résztvevőit a térség országgyűlési képviselője, Varga Gábor. A rendezvényen először a könyvtár vezetője, Gárgyán Attiláné ismertette röviden az intézmény történetét. Az első leltári szám bejegyzésének dátuma 1959. február 10-e volt. Az azóta eltelt időben három helyen is várta olvasóit a könyvtár. Baracs-Templomoson és Baracs-Apátszállás mindkét részén működtetett a település bibliotékát, melyeket később egyesítettek. A jelenlegi helyén 1992-ben lelt otthonra. 2017-től a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően nyílászárócserékkel, fűtés- és világításkorszerűsítéssel komfortosodott az intézmény. A könyvtár történetének legújabb fejezetében pedig – 2018 áprilisában – megkezdődhetett a könyvtári bútorok cseréje is, így a 21. századhoz méltó körülmények között használhatják az olvasók – hallhattuk a felvezetőben.

Várai Róbert, Varga Lilla és Varga Gábor ünnepélyesen átadja a felújított könyvtárat
Fotó: Horváth László / Dunaújvárosi Hírlap

Az ünnepség hivatalos részében Várai Róbert, Baracs polgármestere különleges eseménynek nevezte a kulturális tér megújulását. Egyben reményét fejezte ki, hogy a digitális életünkben egyre többen fedezik fel majd a könyvek nyújtotta világ sokszínűségét. Varga Gábor országgyűlési képviselő hozzászólásában szintén az olvasás fontosságát, a magyar és az egyetemes kultúra könyveken keresztüli megismerésének jelentőségét hangsúlyozta. A székesfehérvári Vörösmarty Mihály Könyvtár jelen lévő képviselője, Varga Lilla igazgatóhelyettes a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer részéről rendkívül nagyra értékelte a könyvtárfelújítást. 2013 óta dolgoznak a rendszerrel, és nagyon örülnek minden fejlődésnek, sikernek, amit jó szívvel támogatnak. Az ünnepélyes szalagátvágást kulturális műsor követte, melynek keretén belül Mosonyi Boglárka felolvasta Kosztolányi Dezső: Levél a könyvről című írását.

Végül pedig Ilosfai Csenge hegedűművész és Gárgyán Zoltán Tamás klarinét–tárogató előadóművész játékát hallgathatták a megjelentek. A baracsi könyvtár tehát ezután megújult környezetben várja az olvasókat. A fejlesztések azonban ezzel még nem érnek véget, jó eséllyel egy klímaberendezéssel is bővül még az intézmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában