macskabagoly, szobor és plüss

2018.06.05. 20:09

Bagolyfigurákból nyílt kiállítás a Tolnai utcai Tagkönyvtárban

A 89. Ünnepi Könyvhét és a 17. Gyermekkönyvnapok keretében nyílt bagolyszobrokból kiállítás a Tolnai utcai Tagkönyvtárban. A kiállítást június 29-ig tekinthetik meg az érdeklődők.

Tringli Alexa

F. Dőry Magdolna gyűjteményének egy részét állították ki, hiszen a szenvedélyes gyűjtőnek ezernél is több szobra, plüssállata van már. Magdolna baglyok iránti szenvedélye már kislánykorában elkezdődött: a szivacsbaglya még ma is megvan. 2007-ben már 100 darabos gyűjteménye volt, ma már bevallása szerint csak becsülni tudja a számot. Magdolna sok figurát ajándékba kap, sokat vásárol, és „ha unatkozik,” készít magának is. Tavalyi kiállításán, mely a perkátai kastélyban kapott helyet, minduntalan rácsodálkozott, hogy már ennyi szobrocskát összegyűjtött. 2011-ben Székesfehérváron találkoztak a bagolyfigura-gyűjtők, ekkor Magdolna meghívását elfogadva Dr. Berkényi Tamás nyitotta meg a kiállítást. Magdolna azóta követi figyelemmel munkáját.

Kalincsákné Molnár Zsuzsanna, a tagkönyvtár vezetője kérte fel Horváth Hellát, hogy konferálja fel a doktort, és röviden mutassa be a kórház működését.

 

Dr. Berkényi Tamás párhuzamot vont Magdolna és a saját munkájával; a Vadmadárkórházban ő is „gyűjti” a baglyokat. A kórház már 20 éve segít a madarak mentésében, de a doktor kisfia születése óta tart előadásokat a madármentés-lélekmentés mottóval. Vallja, hogy az élő baglyok bemutatásával közelebb tudják hozni az emberekhez a kórház munkáját.

2011-ben, az Állatok Világnapján vonult fel minden fehérvári állatmenhely a mentésükre jellemző állattal. Berkényi Tamás egy erdei fülesbagollyal a karján sétált, itt érte az eddigi legnagyobb impulzus, hogy miért érdemes ezt csinálni: egy apuka csodálkozott rá a madárra, mert még sosem látott ilyen közelről baglyot. A doktor ekkor jött rá, hogy ki kell menni az emberek közé a madarakkal, ez a feladat, hogy megismertessék a kórház munkáját. Kiemelte, hogy a könyvtárban van helye ezeknek a bemutatóknak, hiszen a bagoly a bölcsesség, a tudomány állata.

Az előadásra egy autóbalesetben fél szemére megvakult macskabaglyot hozott magával. A madár három éve a kórházban él, sérülése miatt már nem engedhetik szabadon. Az előadás végén a hallgatók megsimogathatták a madarat, és láthatóan mind a bagoly, mind a gyerekek és mind a felnőttek élvezték a cirógatást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában