Továbbvitt nemes eszmék

2018.06.11. 18:00

Az eskütételt kitüntetések átadása követte a fehérvári vitézi találkozón

Esküt csak azok tesznek, akik hisznek a holnapban, a jövőben – hangzott el a ciszterci templomban megrendezett ünnepélyes vitézi eskütételen szombaton.

Szanyi-Nagy Judit

Az esküt tevő tizenhét fő az ünnepségen megfogadta: hű lesz a vitézi rend eszményéhez

Fotó: Koppán Viktor/ Fejér Megyei Hírlap

– 1938-ban, éppen nyolcvan esztendeje tartottak vitézavatást a hagyományoktól eltérően Székesfehérváron, a Margit-sziget helyett az akkor frissen feltárt Nemzeti Emlékhelyen – idézte fel a megyeszékhely és az 1920-ban alakított vitézi rend történelmének egyik fontos állomását Béres Ferenc országos törzskapitány. Idén tizenheten tettek esküt a Történelmi Vitézi Rend Észak-Dunántúli Törzsszék keretein belül, egy felemelő ceremónia keretében.

 

– A magyarok számos megpróbáltatást túléltek már. 1914-től ránk nehezedett az első világháború vérontása, melyet a kommunizmus öldöklése és különböző nemzetiségű banditák pusztítása követett. A magyarság azonban megmaradt, és remélhetőleg sokáig a kereszténység további védőbástyája lesz – mondta beszédében Pintér Kornél területi törzskapitány. Hozzátette: 2018-ban számos évfordulóról kell megemlékeznünk.

A fontos évfordulókra is emlékeztek a ceremónián
Fotó: Koppán Viktor/ Fejér Megyei Hírlap

– Június 18-án vitéz nagybányai Horthy Miklós születésnapjának százötvenedik évfordulójára, s egyben arra a politikusra emlékezünk, aki elsőként hívta életre a vitézi rendet. Októberben Tisza István halálának századik évfordulóját idézzük fel, míg novemberben az első világháború végének centenáriumáról emlékezünk meg, amikor Németország lényegében a második világháború indokát képező egyezményt írta alá – elevenítette fel a múltat és a jelenben élő fontos évfordulókat a területi törzskapitány.

Az esküt tevő tizenhét fő az ünnepségen megfogadta: hű lesz a vitézi rend eszményéhez és annak céljaihoz, azaz többek között a hősök nemzetségének megmaradásához.

Az esküt tevő tizenhét fő az ünnepségen megfogadta: hű lesz a vitézi rend eszményéhez
Fotó: Koppán Viktor/ Fejér Megyei Hírlap

– A Szent Korona, amelyre az esküt tették, mutatja és tartalmazza azt a mércét, egységet és gondolkodásmódot, melyet követniük kell az elkövetkezendőkben. Ugyanis hazánk már ezer éve a keresztény világ támogatója – emelte ki vitéz Hunyadi László főkapitány.

Az örömünnepen imádság is elhangzott Brückner Ákos Előd plébános atyával és Hajdú Szabolcs Koppány református lelkésszel közösen, mindemellett Láposi Gabriella énekkel, vitéz Bagaméri László Ádám szavalattal töltötte be a templom minden egyes zegzugát. A ceremónián – az eskütételen túl – egy főt vitézi hadnaggyá neveztek ki, négyen pedig magyarság érdemrendet vehettek át magyarságszolgálatuk elismeréséül. Ugyanitt a Honvéd Hagyományőrző Egyesület (HoHE) díszérmét is átadták, melyet két fő vehetett át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában