„A fát a gyökerei táplálják, ez tartja életben a mindennapokban”

2018.05.08. 18:00

Örömmel teli hazatérés a ráckeresztúri rokonokhoz

Sokan élik úgy az életüket, hogy nem foglalkoznak a múlttal. Mások viszont érdeklődve kutatják gyökereiket, családjuk történetét, mert fontos számukra, hol és hogyan éltek elődeik.

Gajdó Ágnes

Máday Norbert – jobbról a 6., feketében – ráckeresztúri rokonaival, mellette a felesége és a fia

Fotó: Gajdó Ágnes/ Fejér Megyei Hírlap

A Kiskunhalason született Máday Norbert író, műgyűjtő is így talált rá ráckeresztúri őseire. Családtörténeti könyvét, mely Halas felé félúton címmel jelent meg, a Ráckeresztúri Helytörténeti Klub májusi összejövetelén mutatta be kutatótársával és rokonával, Lakatos Tamással együtt. A rendezvényen a könyvtár helytörténeti gyűjteményének anyagából is ízelítőt kaphattak a jelenlévők, s a témára hangolódást a ráckeresztúri Mádai és Magyar család archívumában megőrzött régi fotográfiákból készült minikiállítás segítette. Lakatos Tamás felidézte, hogyan kezdte családtörténeti kutatásait, milyen módszerrel állította össze az igen tekintélyes családfát. A családi kapcsolatok föltárása közben talált rá Máday Norbertre, akihez nem is túl távoli rokoni kapcsolat fűzi.

Máday Norbert – jobbról a 6., feketében – ráckeresztúri rokonaival, mellette a felesége és a fia
Fotós: Gajdó Ágnes/ Fejér Megyei Hírlap

Norbert nagymamája halálakor határozta el, hogy emlékét és az általa mesélt történeteket megőrzi. A nagymama feljegyzései alapján bukkant rác­keresztúri felmenői nyomára, majd személyesen is fölkereste a ma is a településen és környékén élő Mádaiakat. A kötet előszavában Norbert világosan fogalmaz: „A fát a gyökerei táplálják, ez tartja életben a mindennapokban, esőben, hóban, napsütésben. (…) Legifjabb hajtásai sem tudnak meglenni gyökér nélkül. Az ember ugyanilyen. Apa, nagyapa, dédapa, ükapa, szépapa, anya, nagyanya, dédanya, ükanya, szépanya, mind-mind gyökerek, amelyek táplálják és a viharban védelmezik. A régi magyarok nem véletlenül hívták a családjuk történetét családfának.” Máday Norbert örömmel jött Rác­keresztúrra, mondhatjuk úgy is: hazatért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában